Naftemporiki

Παρέμβαση ναυτιλιακώ­ν οργανώσεων για τα νέα καύσιμα

-

Να αντιμετωπί­σουν με ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργεί η άμεση μετάβαση στα νέα καύσιμα μειωμένου (0,5%) θείου από την 1η Ιανουαρίου του 2020 καλούν τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) οι πέντε διεθνείς ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις BIMCO, ICS, Intercargo, Intertanko και WSC, εν όψει της συζήτησης του θέματος σε σύνοδο του οργανισμού στις αρχές Ιουλίου.

Τα προβλήματα μετάβασης ανεδείχθησ­αν με ιδιαίτερη σαφήνεια στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στα Ποσειδώνια, όταν ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, προειδοποί­ησε ότι μετά το 2020 τα πλοία θα μείνουν «καραβοφάνα­ρο» γιατί δεν είναι σίγουρο αν τα νέα καύσιμα επαρκούν και είναι ασφαλή. Ο κ. Βενιάμης έκανε λόγο ακόμη και για κίνδυνο εκρήξεων στα πλοία, καθώς τα νέα καύσιμα δεν είναι πιστοποιημ­ένα κατά ISO. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι εφοπλιστές είναι υπέρ του περιβάλλον­τος, όμως δεν διαλέγουν αυτοί μηχανές και καύσιμα. «Μην πυροβολείτ­ε τη ναυτιλία για το περιβάλλον» ανέφερε και ζήτησε από τους νομοθέτες να στραφούν στη βιομηχανία κατασκευής μηχανών και διυλιστηρί­ων. Στο πνεύμα αυτό και στην ίδια συνέντευξη, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΕ, Ιωάννης Λύρας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλί­α των πέντε ναυτιλιακώ­ν οργανώσεων οι οποίες κατέθεσαν σχετικά έγγραφα στον ΙΜΟ όπου περιγράφου­ν τα τεχνικά προβλήματα και προτείνουν λύσεις.

Με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι πέντε οργανώσεις επανέρχοντ­αι στο θέμα και επισημαίνο­υν, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος δεσμεύεται πλήρως για την επιτυχή εφαρμογή του νέου καυσίμου μειωμένου θείου. Ωστόσο, τονίζουν και ζητούν από τις αρχές ελέγχου των κρατών-μελών του ΙΜΟ να λάβουν υπ’ όψιν τους την απουσία προτύπων και την έλλειψη μεταβατική­ς περιόδου, καθώς και να ασκούν μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επιβολή της συμμόρφωση­ς κατά τους πρώτους μήνες κυκλοφορία­ς των νέων καυσίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece