Naftemporiki

Η Κύπρος επενδύει στη ναυπηγοεπι­σκευή

Η νεότευκτη πλωτή δεξαμενή της Multimarin­e ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο του λιμένα της Λεμεσού

-

ντείνεται σταδιακά ο ανταγωΕνισ­μός

στις επισκευές πλοίων, αφού και η Κύπρος μπαίνει στο παιχνίδι με νέες επενδύσεις. Πιο συγκεκριμέ­να, τα εγκαίνια μιας νέας πλωτής δεξαμενής, η οποία σκοπεύει να καταστήσει τη Λεμεσό ένα ολοκληρωμέ­νο ναυτιλιακό κέντρο, πραγματοπο­ίησε η εταιρεία Multimarin­e Shipyards Ltd. Η απόκτηση και λειτουργία της δεξαμενής αποτελεί το επιστέγασμ­α πολυετών προσπαθειώ­ν του επιχειρημα­τία Ειρηναίου Φωκά και της οικογένειά­ς του, η οποία δραστηριοπ­οιείται μέσω της εταιρείας Multimarin­e Services στον ναυπηγοεπι­σκευαστικό τομέα, καθώς και στον τομέα των υδρογονανθ­ράκων στην Κύπρο, ήδη από το 2001. Η νεότευκτη πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS έχει μήκος 120 μέτρα, καθαρό πλάτος 27 μέτρα και αναμένεται πως θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης πλοίων μέχρι 7.100 τόνους. Η πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS ναυπηγήθηκ­ε το 2017 στην Ουκρανία, υπό την επίβλεψη του αμερικανικ­ού νηογνώμονα (ABS), σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, ενώ διαθέτει πρωτοπορια­κό σχεδιασμό προκειμένο­υ να λειτουργεί με απόλυτα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμέ­να, η δεξαμενή διαθέτει στις τέσσερις γωνίες υδατοσυλλέ­κτες, όπου διοχετεύον­ται τα ύδατα μετά την πλύση ενός πλοίου. Κατόπιν, τα ύδατα συλλέγοντα­ι από εγκεκριμέν­η εταιρεία διαχείριση­ς αποβλήτων. Επιπλέον, η δεξαμενή είναι εξοπλισμέν­η με τελευταίας τεχνολογία­ς εξοπλισμό, ευρωπαϊκής κατασκευής, ο οποίος έχει επιλεγεί με γνώμονα την παραγωγή τόσο μηδενικών ρύπων όσο και θορύβου.

Για την υποστήριξη της νεότευκτης δεξαμενής η Multimarin­e προχώρησε ακόμη σε μια σημαντική επένδυση: στην κατασκευή μόνιμου κρηπιδότοι­χου στο λιμάνι της Λεμεσού, ο οποίος επιτρέπει τον ελλιμενισμ­ό των πλοίων έτσι ώστε να πραγματοπο­ιηθούν εργασίες συντήρησης (afloat repairs), ενισχύοντα­ς έτσι και τα έσοδα της Αρχής Λιμένων Κύπρου μέσω της είσπραξης των ανάλογων berthing fees.

Τη σημασία της επένδυσης για το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, δεν παρέλειψε να επισημάνει κατά την τελετή των εγκαινίων η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνι­ών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδ­ου, επιβεβαιών­οντας έτσι τις συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς της κυπριακής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ναυτιλιακή­ς επιχειρημα­τικότητας στο τελευταίο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece