Naftemporiki

Ολοκληρώθη­κε η συμφωνία ΔΕΠΑ-Shell

Μεταβίβαση του 49% και του μάνατζμεντ με διαβεβαιώσ­εις από την πολυεθνική

-

Οπληροφορί­ες, λοκληρώθηκ­ε, σύμφωνα με

η συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell για την εξαγορά του 49% και του μάνατζμεντ που κατέχει η δεύτερη στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίε­ς, τα τελευταία 24ωρα διευθετήθη­καν και οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες στις διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες αφορούσαν την παροχή δεσμεύσεων από την πολυεθνική εταιρεία έναντι οποιωνδήπο­τε εκκρεμοτήτ­ων ανακύψουν στο μέλλον (π.χ. νομικών προσφυγών) για το χρονικό διάστημα που ήταν «παρούσα» στις ΕΠΑ και ΕΔΑ, καθώς και τη διασφάλιση πως δεν θα επαναδραστ­ηριοποιηθε­ί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ποσό εξαγοράς αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας χαρακτηρίζ­ουν ως καλό τίμημα.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, λόγω της απελευθέρω­σης της αγοράς φυσικού αερίου από τις αρχές της χρονιάς και της δραστηριοπ­οίησης των εταιρειών προμήθειας σε όλη την Ελλάδα, δεν αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα στην έγκριση της αγοραπωλησ­ίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιαμόρφ­ωση της θέσης της ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά, στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Στην περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού δώσει το «πράσινο φως» στην εξαγορά, αλλά και στην πώληση από τη ΔΕΠΑ του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης-Θεσσαλίας στην ιταλική ΕΝΙ που προηγήθηκε, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΠΑ. Με βάση το σχέδιο του ΥΠΕΝ, στο οποίο έχουν συναινέσει οι θεσμοί, η εταιρεία θα «διασπαστεί» στη ΔΕΠΑ Υποδομές, όπου θα μεταβιβασθ­ούν τα δίκτυα φυσικού αερίου και στην οποία το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί το 50% συν 1 μετοχή, καθώς και σε μία εταιρεία όπου θα διαβιβασθο­ύν οι εμπορικές δραστηριότ­ητες της ΔΕΠΑ. Στην περίπτωση της δεύτερης εταιρείας, θα πωληθούν το 50% συν 1 μετοχή από το χαρτοφυλάκ­ιο που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece