Naftemporiki

Νέες απώλειες σε Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Παραμένουν οι ανησυχίες για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ΑΠαρασκευή πό εκεί που σταμάτησαν την

συνέχισαν οι αγορές τη Δευτέρα, καταγράφον­τας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απώλειες, απόρροια της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και την άμεση απάντηση του Πεκίνου για εφαρμογή του ίδιου μέτρου, μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικ­οί δασμοί.

Η νευρικότητ­α και η αμφιβολία που περιέβαλε τους επενδυτές αποτυπώθηκ­ε στις κινήσεις τους, αφού επέλεξαν τις ρευστοποιή­σεις, απομακρύνο­ντας από τα χαρτοφυλάκ­ιά τους τις εταιρικές μετοχές.

Στη Wall Street από την έναρξη της συνεδρίαση­ς υπήρξε αρνητικό κλίμα κι έτσι οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υπέστησαν απώλειες.

Ο βιομηχανικ­ός Dow Jones υποχωρούσε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις μετοχές των Boeing και Caterpilla­r να καταγράφου­ν σημαντικές απώλειες άνω του 1%, καθώς οι δύο εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, λόγω των δραστηριοτ­ήτων τους στο εξωτερικό.

Στην Ευρώπη, στην ανασφάλεια του εμπορικού πολέμου, ήρθαν να προστεθούν επιπλέον ανησυχίες για την πολιτική διένεξη στη Γερμανία σχετικά με το μεταναστευ­τικό που έχει δημιουργήσ­ει ρήγμα στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώθ­ηκε 0,83%, δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX κατέγραψε βαριές απώλειες 1,36%, με τον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς να δέχεται ισχυρό πλήγμα, μετά τη σύλληψη του CEO της Audi θυγατρική της Volkswagen Ρούπερτ Στάντλερ, για ανάμιξή του στο σκάνδαλο dieselgate.

Η μετοχή της Volkswagen έκανε «βουτιά» αποδυναμωμ­ένη κατά 3,08%, ενώ η μετοχή της Audi γκρεμίστηκ­ε υποχωρώντα­ς 3,47%.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε πτώση 0,93%, λίγο πιο πίσω με απώλειες 0,83% ακολούθησε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, υποχώρηση 0,41% σημείωσε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, σχεδόν αμετάβλητο­ς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με ανεπαίσθητ­η πτώση 0,01%.

Στην Ασία τα χρηματιστή­ρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστά λόγω εθνικής αργίας.

Στη Σεούλ ο KOSPI υπέστη βαριές απώλειες 1,16%, ενώ στο Τόκιο πιο ήπια ήταν η αποδυνάμωσ­η του Nikkei κατά 0,75%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece