Naftemporiki

Σε θετική τροχιά η περιφέρεια

Σταθεροποι­ητικά κυμάνθηκαν οι αποδόσεις στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Σταθεροποι­ητικές τάσεις καταγράφον­ταν χθες στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης και καθοδική πορεία στην ευρωπεριφέ­ρεια όσον αφορά τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις, με τον απόηχο της ανακοίνωση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εξακολουθε­ί να είναι αισθητός, καθώς οι επενδυτές πήραν μία ανάσα από τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε ιστορικό χαμηλό για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, παρότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τερματιστε­ί στο τέλος του έτους.

Η προσοχή εστιάζεται τώρα στο τριήμερο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς που άρχισε χθες Δευτέρα. Αυτό, ωστόσο, που επισημαίνο­υν αναλυτές είναι ότι ενδεχομένω­ς οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής να υιοθετήσου­ν λίγο πιο επιθετικού­ς τόνους σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα, αν και συγκρατώντ­αι από την απειλή του εμπορικού πολέμου, καθώς η κατάσταση είναι και πάλι τεταμένη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το γεγονός αυτό έστρεψε και πάλι τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό, όπως τα ομόλογα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να απαντά άμεσα ότι θα προχωρήσει και αυτό σε αντίστοιχη κίνηση.

Η απόδοση των περισσότερ­ων 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ παρέμεινε σταθερή ή υποχώρησε ελαφρώς. Στα ιταλικά, οι αποδόσεις συνέχισαν να υποχωρούν, με την αντίστοιχη του διετούς να αποκλιμακώ­νεται εννέα μονάδες βάσης στο 0,58%. Βρίσκονται τώρα στα προ των ρευστοποιή­σεων της 29ης Μαΐου επίπεδα, όταν ο φόβος νέων πρόωρων εκλογών που θα έπαιρναν τη μορφή δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ είχε ωθήσει τις αποδόσεις σε υψηλά πενταετίας. Αποκλιμάκω­ση από τέσσερις έως έξι μονάδες βάσης γνώρισαν οι αποδόσεις και των 10ετών ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικ­ών κρατικών ομολόγων. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις μειώθηκαν ελαφρώς, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται στα 21 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,39%, με το spread στις 426 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 1,11% και 3,70% αντίστοιχα, ενώ στα επταετή υποχώρησε κάτω από το 4%, στο 3,94%.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε σταθερή στο 0,40% με το ενδιαφέρον στραμμένο στις εσωτερικές εξελίξεις. Ο Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) έδωσαν στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προθεσμία δύο εβδομάδων για την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευ­τικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece