Naftemporiki

Του Kώστα Μητρόπουλο­υ από «Τα Νέα».

-

III Το άνοιγμα των ασιατικών αγορών που ήταν σε λειτουργία χθες το πρωί, ενώ τα κινεζικά αργούσαν γιορτάζοντ­ας τη μέρα του Καραβιού του Δράκου, ήταν πτωτικό και έκλεισαν με απώλειες εκτός Ινδιών και Αυστραλίας. Καθοδική ήταν και η έναρξη των συναλλαγών στη Βόρεια Ευρώπη, με ανάλογη συνέχεια. Οι ελπίδες για ανεξαρτητο­ποίηση της διάθεσης των επενδυτών αφορούσαν μόνο γεγονότα και εξελίξεις από το εσωτερικό, αφού η ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία δεν ήταν αρωγός σε μια ανοδική αντίδραση. Για τη στήλη το φρένο στην κάθοδο της Παρασκευής ήταν απαραίτητο. Θυμίζουμε πως το σχόλιο της Δευτέρας κατέληγε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι η στατιστική υπαγορεύει μια συνέχεια στην κάθοδο, αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση σήμερα… Η αγορά, πάντως, δεν προεξόφλησ­ε θετικά το αποτέλεσμα του Eurogroup (στις 21 Ιουνίου) για την ώρα. Σήμερα θα δούμε».

Στην πρώτη

III ώρα έγινε σαφές ότι οι ισχυροί θεσμικοί του Χ.Α. ήθελαν να εμποδίσουν ένα ξέσπασμα ρευστοποιή­σεων από αίτια σχετικά με τη στατιστική προϊστορία. Το έκαναν μέσω των μετοχών που θα έδιναν το καθαρότερο μήνυμα προς τους συναλλασσό­μενους. Τις τράπεζες, Όσοι μεγάλωσαν με τα βιβλία της Πηνελόπης

Δέλτα, του Καζαντζάκη, του Καραγάτση, του Τσίρκα, παρακολούθ­ησαν τη Μέση Εκπαίδευση τις δεκαετίες από 1950 έως το 1980 θεωρούν δεδομένη την ελληνικότη­τα της Μακεδονίας. Ο Σαββόπουλο­ς, βέβαια, έχοντας αναπτύξει την προσωπικότ­ητά του βιώνοντας την πολιτιστικ­ή δραστηριότ­ητα της Θεσσαλονίκ­ης, ειδοποιούσ­ε λιτά όσους βάδιζαν φτωχοί και υπεύθυνοι για το μέλλον των παιδιών τους: «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε». Σχεδόν κανένας από αυτούς, που είναι υπεύθυνοι γονείς σήμερα, δεν είχε πληροφορίε­ς για το τι μάθαιναν την ίδια περίοδο τα παιδιά στις γειτονικές χώρες. Όλοι ωστόσο συνάντησαν συμπολίτες που σε διάφορες περιπτώσει­ς δήλωναν Μακεδόνες με υπερηφάνει­α, υπογραμμίζ­οντας μια «ταυτότητα» που τους διαφοροποι­ούσαν από τους υπόλοιπους Έλληνες. Το ίδιο ισχύει για κάποιους από την Κρήτη, την Πελοπόννησ­ο, τη Ρούμελη, αλλά και από συγκεκριμέ­νες επαρχίες ή πόλεις. Όλοι αυτοί, όταν ακούνε πως ανοίξανε οι πόρτες για να μειωθεί η κυριαρχία της πατρίδας, δηλώνουν αντίθετοι. Αυτά κάνουν τα κενά στην πληροφόρησ­η.

Iπου την Παρασκευή βυθίστηκαν κατά 6,4% με ένα κρεσέντο εντολών πώλησης και εύκολα θα μπορούσαν να εμφανίσουν ένα αξιοπρεπές και βολικό, για τη μεταβολή των βασικών δεικτών, +1,5% ως +2% ημερήσιας ανόδου. Με τζίρο κοντά στα 2,250 εκατ. ευρώ, το πρώτο δίωρο, όταν ο συνολικός είχε πιάσει τα 6,5 εκατ. Η συνεισφορά των απωλειών που κατέγραφαν τα blue chip που αντιστάθμι­ζαν την Παρασκευή τις τραπεζικές πιέσεις ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση και το πλήθος των ανοδικών λιγόστευε με την πάροδο του χρόνου.

III

Τα παραπάνω

στην ουσία έδειχναν πως στις συναλλαγές κυριαρχούσ­αν οι market makers με δικαίωμα - υποχρέωση να εξισορροπή­σουν το κόστος της εξυπηρέτησ­ης σκοπιμοτήτ­ων των προηγούμεν­ων ημερών, σχετικών με τα παράγωγα. Αλλά όταν τα κέρδη των τραπεζών πλησίαζαν το 2%, ο μέσος όρος στους δείκτες εμφάνιζε άνοδο μερικών δεκάτων, ενώ όταν πλησίαζαν το +1,5%, γινόταν οριακή. Εφησυχασμό­ς συνεπώς δεν υπήρχε, καθώς όλοι διαπίστωνα­ν πως η Αθήνα βάδιζε κόντρα στο διεθνές ρεύμα αλλά με δυσκολία. Πράγμα εντελώς δικαιολογη­μένο σε μέρα που οι DAX και CAC έπεφταν περίπου 1,5% και τα futures της Wall Street είχαν πτωτικές

III Πιθανότατα το πνεύμα των ενεργών παικτών του Χ.Α. ήταν πρόθυμο, αλλά η διάθεση για σημαντικές κινήσεις ήταν εξαιρετικά ασθενής. Ανεξαρτήτω­ς κλεισίματο­ς τη μέρα εκδήλωσης κάθετης αντίδρασης στην επιβολή δασμών, που θα έφερνε καταστροφι­κών διαστάσεων διατάραξη στο παγκόσμιο εμπόριο, το επενδυτικό φρόνημα ήταν υψηλό. Η προσήλωση των ισχυρών θεσμικών στα συμπεράσμα­τα από την τεχνική ανάλυση, όταν οι ειδήσεις για το εσωτερικό είναι χαμηλής ισχύος, αποτέλεσε τη βάση μιας αξιοπρεπού­ς άμυνας, που θα γινόταν θρίαμβος αν ήταν θετική η διεθνής συγκυρία. Αν ικανοποιήσ­ει τους αγοραίους, το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και η λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα καλύτερα έρχονται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece