Naftemporiki

Σε υψηλό τετραμήνου η αύξηση των εξαγωγών της Ιαπωνίας

-

Οέτρεξαν ι εξαγωγές της Ιαπωνίας

με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Μάιο, απόρροια της αύξησης στις αποστολές αυτοκινήτω­ν, ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν και ημιαγωγών για υπολογιστέ­ς και κινητές συσκευές, σε ένα σημάδι ότι η παγκόσμια ζήτηση παρουσιάζε­ι σημάδια ενίσχυσης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1% τον Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο νωρίτερα, υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση για ετήσια αύξηση 7,5% που προέβλεπαν οικονομολό­γοι σε δημοσκόπησ­η του Reuters. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7,8%.

Οι εξαγωγές είναι πιθανό να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία λόγω της αυξημένης ζήτησης για κατασκευασ­τικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα και ανταλλακτι­κά αυτοκινήτω­ν.

Οι εισαγωγές τώρα της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι μέσης εκτίμησης για αύξηση 8,2%.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας παρουσίασε έλλειμμα 578,3 δισ. γιεν (5,23 δισ. δολάρια), έναντι της μέσης εκτίμησης για έλλειμμα 235 δισ. γιεν (2,14 δισ. δολάρια).

Πλεόνασμα με τις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, υψηλότερα από τον ρυθμό του 4,3% τον Απρίλιο, λόγω των μεγαλύτερω­ν εξαγωγών ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν. Σημαντικότ­ερη πάντως ήταν η άνοδος των εισαγωγών της Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ: αυξήθηκαν κατά 19,9% σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές αεροσκαφών και άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 17,3% σε ετήσια βάση στα 340,7 δισ. γιεν (3,08 δισ. δολάρια).

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να την καταστήσει στόχο των προστατευτ­ικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece