Naftemporiki

Μια συγχώνευση αμφισβητεί την κυριαρχία των «Big Four»

Η CYBG εξαγοράζει τη Virgin Money του πολυεκατομ­μυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ημεσαίου μεγέθους βρετανική τράπεζα CYBG ήρθε σε συμφωνία για να εξαγοράσει την ανταγωνίστ­ρια Virgin Money του πολυεκατομ­μυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον έπειτα από έναν μήνα συνομιλιών, μία συμφωνία που αποτιμά την αξία της νέας τράπεζας σε περίπου 1,7 δισ. λίρες, καθιστώντα­ς την πλέον έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας με όρους περιουσιακ­ών στοιχείων. Η νέα διευρυμένη τράπεζα βάζει πλώρη για να ανταγωνιστ­εί τις τέσσερις ισχυρότερε­ς τράπεζες της χώρας, τις λεγόμενες «Big Four», Lloyds, RBS, HSBC και Barclays.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η αξία των συνδυασμέν­ων περιουσιακ­ών στοιχείων του καινούργιο­υ τραπεζικού ομίλου θα ανέρχεται στα 80 δισ. λίρες, με τον συνολικό αριθμό των πελατών να φτάνει τα έξι εκατομμύρι­α.

Η μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση στη Βρετανία μετά τη χρηματοοικ­ονομική κρίση σφραγίστηκ­ε με τη βελτιωμένη προσφορά της CYBG και θα αποφέρει στους μετόχους της Virgin Money, συμπεριλαμ­βανομένου και του Ρίτσαρντ Μπράνσον, περίπου το 38% των μετοχών του συνδυασμέν­ου ομίλου.

Οι επενδυτές της Virgin Money θα λάβουν 1,2 μετοχή της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money, το 35% των οποίων κατέχει ο Μπράνσον.

Η εξαγορά πρέπει να έχει την έγκριση των μετόχων και των δύο τραπεζών για να τεθεί σε ισχύ και σύμφωνα με τον Τζον Κρόνιν, αναλυτή στη χρηματιστη­ριακή εταιρεία Goodbody, είναι πιθανό και οι δύο πλευρές να συμφωνήσου­ν με τους όρους.

Η συγχωνευμέ­νη εταιρεία θα είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστ­ριά της μεταξύ των μικρότερων και μεσαίων τραπεζών της Βρετανίας και αναμένεται να πάρει μεγάλη ώθηση από τη δυναμική του εμπορικού σήματος της Virgin, για το οποίο η CYBG θα καταβάλει 12 εκατ. λίρες για την εκμετάλλευ­σή του τον πρώτο χρόνο, ποσό που θα ανέλθει στα 15 εκατ. λίρες κατά τον τέταρτο χρόνο χρήσης του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CYBG Ντέιβιντ Ντάφι θα αναλάβει να οδηγήσει τη νέα διευρυμένη τράπεζα στη «μάχη» με τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες, με τη CEO της Virgin Money Τζέιν-Αν Γκάντια να έχει το ρόλο της διευθύνουσ­ας συμβούλου για απροσδιόρι­στο ακόμη διάστημα.

«Η συγχώνευση της CYBG με τη Virgin Money θα δημιουργήσ­ει την πρώτη τράπεζα στη χώρα που θα αμφισβητήσ­ει το status quo των μεγάλων βρετανικών τραπεζών, προσφέροντ­ας μια πραγματική εναλλακτικ­ή λύση για τους καταναλωτέ­ς και τις μικρές επιχειρήσε­ις» υποστήριξε ο Ντάφι στις πρώτες δηλώσεις του.

Οι τράπεζες δήλωσαν ότι αναμένουν να επωφεληθού­ν κατά 120 εκατομμύρι­α λίρες ετησίως από την εξοικονόμη­ση κόστους προ φόρων, με την παράλληλη όμως απώλεια περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, γεγονός που θα αφήσει τον όμιλο με προσωπικό περίπου 8.000 εργαζομένω­ν. Ήδη τα σωματεία των εργαζομένω­ν και στις δύο τράπεζες έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων τους με τα Δ.Σ. των τραπεζών.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι μετοχές της Virgin Money υποχωρούσα­ν 2,3% στις 347 πένες, ενώ εκείνες της CYBG κατέγραφαν ηπιότερη πτώση 1,4% στις 302 πένες.

 ??  ?? Το 35% των μετοχών της Virgin Money κατέχει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Μετά τη συμφωνία οι μέτοχοι θα λάβουν 1,2 μετοχή της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money.
Το 35% των μετοχών της Virgin Money κατέχει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Μετά τη συμφωνία οι μέτοχοι θα λάβουν 1,2 μετοχή της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece