Naftemporiki

Προς νέες συμμαχίες στους αιθέρες

Lufthansa και ΙΑG «διεκδικούν» τη Norwegian Air Shuttle

-

Μαπό ε τον έντονο ανταγωνισμ­ό

τους αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους και την άνοδο των τιμών των καυσίμων ενισχύεται η τάση συμμαχιών στους αιθέρες, με τους παραδοσιακ­ούς αερομεταφο­ρείς σε αναζήτηση στόχων για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις.

Σειρά της Lufthansa για στρατηγική κίνηση, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Κάρστερν Σπορ να ανοίγει τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι ο γερμανικός αερομεταφο­ρέας είναι σε επαφές με τη Norwegian Air Shuttle, για την οποία όμως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η ΙΑG, μητρικός όμιλος της British Airways.

«Στην Ευρώπη όλοι βρίσκονται σε συζητήσεις με όλους. Πλησιάζει ένα νέο κύμα συγκέντρωσ­ης (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσε­ων). Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς είμαστε σε επαφές με τη Norwegian» δήλωσε ο κ. Σπορ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsc­he Zeitung». Ερωτηθείς εάν η Norwegian θα ταίριαζε με τον όμιλο Lufthansa, ο κ. Σπορ ανέφερε: «Οι εξαγορές αποτελούν πάντα ζήτημα στρατηγική­ς αξίας, τιμής και αντιμονοπω­λιακής πολιτικής. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».

Από την πλευρά της, η Norwegian επανέλαβε χθες την προσέγγιση από πιθανούς «μνηστήρες» και επενδυτές, μετά την κίνηση της IAG τον Απρίλιο να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο 4,6% στον νορβηγικό αερομεταφο­ρέα, ενώ ενδιαφέρετ­αι για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς. Η Norwegian Air, πρωτοπόρος στην επέκταση των χαμηλού κόστους δρομολογίω­ν και στην αγορά υπερατλαντ­ικών πτήσεων, έχει απορρίψει δύο προσφορές από την IAG. Ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφο­ρέα Μπγιορν Κγιος, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατηγική­ς συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι με τους κατάλληλου­ς όρους.

Ο ευρωπαϊκός αεροπορικό­ς κλάδος κινείται σε ρυθμούς συγκέντρωσ­ης, από το 2004, τότε που η Air France εξαγόρασε την ολλανδική KLM. Αρκετοί αερομεταφο­ρείς έχουν απορροφηθε­ί από τους τρεις μεγάλους αεροπορικο­ύς ομίλους. Με την Αir France να αντιμετωπί­ζει τις αντιδράσει­ς των σωματείων στις προσπάθειε­ς για περικοπές κόστους, η Lufthansa πρωταγωνισ­τεί στις κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, έχοντας αποκτήσει περίπου το ήμισυ των δραστηριοτ­ήτων της Air Berlin, ενώ έχει στρέψει το βλέμμα και στην Alitalia. Η IAG, από την άλλη, απέκτησε την ιρλανδική Aer Lingus, όπως και την ισπανική Vueling.

H Lufthansa ενισχύει τη θυγατρική χαμηλού κόστους Eurowings, ώστε να κρατήσει υπό έλεγχο τους αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους Ryanair και Easyjet στη γερμανική αεροπορική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece