Naftemporiki

Οι εκλογές επηρεάζουν το έλλειμμα

-

Ατο ύξηση κατά 78% κατέγραψε

δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της Τουρκίας το πρώτο πεντάμηνο φέτος, γεγονός το οποίο αντικατοπτ­ρίζει την αύξηση δαπανών εν όψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το τουρκικό δημοσιονομ­ικό έλλειμμα αυξήθηκε την προαναφερθ­είσα περίοδο στα 20,5 δισ. λίρες (3,75 δισ. ευρώ), από 11,5 δισ. λίρες που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ανεργία μειώθηκε στο 10,1% την περίοδο Φεβρουαρίο­υ-Απριλίου, υποχωρώντα­ς στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016.

Τον Μάιο ο προϋπολογι­σμός παρουσίαζε πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. λίρες σε σχέση με 6,4 δισ. λίρες πέρυσι. Στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπολογίζον­ται οι πληρωμές τόκων, οι οποίες τον Μάιο ανήλθαν σε 8,7 δισ. λίρες.

H οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καθοριστικ­ό παράγοντα στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, με την τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, αναγκάζοντ­ας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πολλές φορές.

Ανοικτή επιστολή

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατία­ς των Λαών (HDP) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή-έκκληση από το κελί του στις φυλακές της Αδριανούπο­λης κατ’ αποκλειστι­κότητα χθες στην εφημερίδα «Le Monde», με την οποία ζητά να μη γίνει κανένας συμβιβασμό­ς με το αυταρχικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνοντ­ας παράλληλα βαρύ κατηγορώ προς την ευρωπαϊκή πολιτική.

Στη Συρία

Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι τουρκικά στρατεύματ­α έχουν αρχίσει να επιτελούν τα καθήκοντά τους στην πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας. Νωρίτερα το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει, επικαλούμε­νο τοπικές πηγές, πως Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στα περίχωρα της Μάνμπιτζ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece