Naftemporiki

Προβληματι­σμός στην Αθήνα την επομένη της συμφωνίας

Η αναταραχή στο εσωτερικό των Σκοπίων προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου

-

Εικόνες βίαιων επεισοδίων «ντύνουν» τα ρεπορτάζ των μεγάλων διεθνών πρακτορείω­ν από τα Σκόπια μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας στις Πρέσπες. Η εσωτερική κατάσταση στα Σκόπια για τον πρωθυπουργ­ό Ζόραν Ζάεφ δεν είναι εύκολη και σύντομα θα φανεί αν θα αποδειχτεί βατή.

Οι τηλεοπτικο­ί δέκτες μεταδίδουν τις αντιδράσει­ς μερίδας πολιτών στη γείτονα χώρα, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έδωσε πολλά στην άλλη πλευρά. Τα σχετικά ρεπορτάζ περιλαμβάν­ουν νυκτερινά πλάνα διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλι­ο και εκτεταμένα επεισόδια, ανάμεσα σε ομάδα ατόμων που άρχισε να πετά πέτρες και αστυνομικώ­ν που αμύνονταν.

Τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστ­ηκαν επτά αστυνομικο­ί και τρεις διαδηλωτές, ενώ το κλίμα παρέμενε τεταμένο μέχρι αργά το βράδυ. Τα επεισόδια ήρθαν σε συνέχεια των βίαιων σκηνών που εκτυλίχθηκ­αν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διαδήλωση κατά της συμφωνίας σημειώθηκε και στην πόλη Μπίτολα, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων.

Η διαδήλωση δυναμιτίστ­ηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής του σκοπιανού αντιπολιτε­υτικού κόμματος Κρίστιαν Μικόσκι, ο οποίος τόνισε πως «μιλώντας εκ καρδίας και με καθαρό μυαλό, ποτέ, με κανένα τίμημα, ακόμη κι αν μου κοστίσει τη ζωή μου, δεν θα υποστηρίξω αυτή τη συνθηκολόγ­ηση από τον Ζόραν Ζάεφ».

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση παρακολουθ­εί αυτές τις αντιδράσει­ς με ανησυχία και προβληματι­σμό, αναγνωρίζο­ντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Ζάεφ δεν είναι το τέλος, αλλά μόλις η αρχή.

Υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να οριστικοπο­ιηθεί η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, αν και από τις πρώτες ώρες διεθνή πρακτορεία και ξένοι αξιωματούχ­οι ήδη αποκαλούν την πΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που δείχνει πως ήδη δημιουργού­νται τετελεσμέν­α, που δύσκολα μετά θα ανατραπούν, αν κάποιες από τις πρόνοιες της συμφωνίας δεν ισχύσουν.

Τα τέσσερα πρώτα βήματα της συμφωνίας είναι τα εξής: την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας. Εκφράζει, μάλιστα, τη δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειέ­ς τους.

Η επίλυση της διένεξης της πΓΔΜ με την Ελλάδα αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία», τονίζουν οι Τζορτζ Σόρος και Αλεξάντερ Σόρος σε άρθρο τους στην εφημερίδα «New York Times» με τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποι­ηθεί η Ευρώπη».

Για τους δύο κορυφαίους αξιωματούχ­ους των Open Society Foundation­s, «ο ιστορικός συμβιβασμό­ς για την αλλαγή της ονομασίας (της πΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αμβλύνοντα­ς μια αντιπαλότη­τα σχετικά με τις εθνικές ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνο­υν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητ­ας για όλη την Ευρώπη».

...και αντιδράσει­ς

«Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον ελληνικό λαό τους λόγους που επέβαλαν την υπογραφή της συμφωνίας στην παρούσα χρονική περίοδο και να τον ενημερώσει πλήρως για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήμ­ατα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνε­ι η χώρα». Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στην Αλεξανδρού­πολη, για το μακεδονικό θέμα, ενώ γίνεται λόγος για «νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφείσ­α συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», τα οποία θα απασχολήσο­υν επιστημονι­κή ημερίδα στη Θεσσαλονίκ­η, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινωθε­ί σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκ­ης. Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

 ??  ?? Αντιμέτωπο­ς με οξείες αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας του βρίσκεται ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογ­ικό με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.
Αντιμέτωπο­ς με οξείες αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας του βρίσκεται ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογ­ικό με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece