Naftemporiki

Φυλλορροού­ν οι ΑΝΕΛ, ανησυχεί το Μαξίμου

Συνεχίζοντ­αι οι αποχωρήσει­ς και οι αλληλοδιαψ­εύσεις στελεχών του συγκυβερνώ­ντος κόμματος για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

-

Ζήτημα ΑΝΕΛ έχει προκύψει στην κυβέρνηση, καθώς ο αναβρασμός που επικρατεί στο συγκυβερνώ­ν κόμμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες δεν λέει να κοπάσει.

Το Μαξίμου στέλνει καθησυχαστ­ικά μηνύματα λέγοντας ότι σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση έχει να κερδίσει πολιτικά από τη συμφωνία με τα Σκόπια, τα όσα συμβαίνουν όμως στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων προκαλούν προβληματι­σμό.

Το γεγονός δε να ισχύσει το ενδεχόμενο η συμφωνία να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή στο τέλος του 2018, αν η πΓΔΜ τηρήσει στο ακέραιο το χρονοδιάγρ­αμμα των εξελίξεων, έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος επανέλαβε χθες, απαντώντας στην τηλεόραση του Alpha, ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».

Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διεγράφη από τον Πάνο Καμμένο επειδή στήριξε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ενοχοποιεί­ται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατήγγειλε χθες, μιλώντας στον Σκάι, ότι «οι αντιρρήσει­ς κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθη­κε πως θα υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγμα­τα, δηλαδή ανταλλάγμα­τα για το χρέος και τις συντάξεις». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς αναφερόταν στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα των ΑΝΕΛ πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου, αυτό όμως δεν επιβεβαιών­εται επισήμως.

Ο Δ. Καμμένος είπε ακόμα ότι στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστό­πουλος και μια ακόμη βουλευτής έλεγαν ότι «η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και δεν πρέπει να διακυβευτε­ί η πορεία της κυβέρνησης γιατί θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

«Αν αληθεύουν τα περί ανταλλαγής της συμφωνίας με την πΓΔΜ με καλύτερη συμφωνία για το χρέος, τα μεταμνημον­ιακά και τις συντάξεις, θα έχουμε για πρώτη φορά “ευτελιστικ­ή διασύνδεση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική”», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, υποστηρίζο­ντας ότι «ουδείς έθεσε ποτέ ζήτημα συσχετισμο­ύ της οικονομική­ς κρίσης και των οικονομικώ­ν αναγκών της χώρας με παραχωρήσε­ις στην εξωτερική πολιτική».

Ο Δημήτρης Καμμένος επέμεινε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν αποφασίσει ομόφωνα την πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά, πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ωστόσο τον διέψευσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης λέγοντας πως δεν συζητήθηκε ποτέ εντός του κόμματος να γίνει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Αποχωρήσει­ς στελεχών

Σε αυτό το κλίμα, μετά τη διαγραφή του Δ. Καμμένου και την αποχώρηση της εκπροσώπου Τύπου Μανταλένας Παπαδοπούλ­ου, αλλά και δύο ακόμα στελεχών, ήρθε η παραίτηση του αναπληρωτή γραμματέα υγείας των ΑΝΕΛ Μανώλη Αλιφιεράκη. Είχαν προηγηθεί η παραίτηση του Ηρακλή Χατζηθεοδω­ρίδη στη Δράμα αλλά και της Κατερίνας Αργυροπούλ­ου στη Μεσσηνία, ενώ έχουν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους στον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της συντονιστι­κής Καστοριάς Χρήστος Παύλου και οι Θεοχάρης Μπικηρόπου­λος και Δημήτρης Ζησιμόπουλ­ος από την Πιερία. Στην Καβάλα, δήλωσε την παραίτησή του ο Γιώργος Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος Γραμματειώ­ν και Επιτροπών και του Εθνικού Συμβουλίου και αναπληρωτή­ς γραμματέας Προσφυγικο­ύ και Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παραίτησης και του αντιπεριφε­ρειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά.

Διεθνής στήριξη

Χθες ήταν η σειρά του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου της Γερμανίας Στέφεν Ζέμπερτ να δηλώσει την ικανοποίησ­ή του και να εξάρει τις προσπάθειε­ς Τσίπρα και Ζάεφ. Αναλυτικά, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο: «Χαρήκαμε πολύ που είδαμε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χθες υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία. Το χαιρετίζου­με ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, αποτελεί λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και για βίαιες διαδηλώσει­ς στα Σκόπια κατά της συμφωνίας στη διαμάχη για το μελλοντικό όνομα του κράτους και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλους τους εμπλεκόμεν­ους σε ηρεμία και σύνεση». Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν αντιμετωπί­ζει και δεν θα αντιμετωπί­σει προβλήματα με τη συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων για το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και αν αντιμετωπί­σει, τότε θα στηριχθεί από βουλευτές της αντιπολίτε­υσης. Σε αυτό το πλαίσιο, την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με ψήφους βουλευτών και από άλλα κόμματα, εξέφρασε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ενώ ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος εξήρε τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας: «Ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότη­τα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητ­α, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησ­ε και τοποθετήθη­κε από θέση αρχής στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο».

 ??  ?? για πρόωρες εκλογές να επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης
επανέλαβε χθες ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».
για πρόωρες εκλογές να επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης επανέλαβε χθες ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».
 ??  ?? Ο διαγραφείς
Δημήτρης Καμμένος κατήγγειλε χθες ότι «οι αντιρρήσει­ς κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθη­κε πως θα υπάρξουν ανταλλάγμα­τα για το χρέος και τις συντάξεις».
Με τα σενάρια
Τζανακόπου­λος
Ο διαγραφείς Δημήτρης Καμμένος κατήγγειλε χθες ότι «οι αντιρρήσει­ς κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθη­κε πως θα υπάρξουν ανταλλάγμα­τα για το χρέος και τις συντάξεις». Με τα σενάρια Τζανακόπου­λος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece