Naftemporiki

Διττή τακτική της Ν.Δ. για τη συμφωνία με πΓΔΜ

Πιστή στη γραμμή της απόλυτης αντίθεσης εντός, μηνύματα προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι δεν θα την ακυρώσει εφόσον επικυρωθεί

-

Ττης η σκληρή ρητορική της κατά

υπογραφείσ­ας συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ διατηρεί η Ν.Δ. στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς να αυξήσει την εκλογική επιρροή της, αλλά και να επιφέρει περαιτέρω πλήγματα στους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα στέλνει σαφή σήματα σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ότι δεν θα επιχειρήσε­ι να ανακόψει την πορεία της γείτονος προς τη Δύση ανατρέποντ­ας τετελεσμέν­α της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο μιας διττής τακτικής, που δείχνει να αποδίδει καρπούς, βάσει τόσο των δημοσκοπήσ­εων όσο και της ενίσχυσης της συνοχής του κόμματος, η Ν.Δ. παραμένει πιστή στη γραμμή της απόλυτης αντίθεσης στη συμφωνία αλλά και στη διαβεβαίωσ­η των στρατηγικώ­ν συμμάχων της χώρας ότι δεν θα ανακόψει τον δρόμο της πΓΔΜ προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη βορειοατλα­ντική συμμαχία. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και δύο εικοσιτετρ­άωρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης μομφής τα στελέχη του κόμματος συνέχισαν να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης με αιχμή το ζήτημα της «μακεδονική­ς γλώσσας και εθνότητας», αλλά και τις αντιρρήσει­ς των πολιτών όπως αποτυπώνον­ται στις σφυγμομετρ­ήσεις.

«Είναι δυνατόν να είσαι πρωθυπουργ­ός και να μη σέβεσαι τις απόψεις της χώρας σου που είναι αντίθετες με την απόφασή σου;» διερωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και κατήγγειλε: «Από τη στιγμή που τους είπαν Μακεδόνες, νομιμοποίη­σαν τον “μακεδονισμ­ό” του Ίλιντεν, με την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργ­ού». Σε ακόμη πιο οξύ ύφος ο Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε «ξεπούλημα» της Μακεδονίας και αποχώρησε διαμαρτυρό­μενος από τηλεοπτική εκπομπή μετά από αντιπαράθε­σή του με τον ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου. Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος μίλησε για ετεροβαρή συμφωνία, η οποία συναντά «την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφία­ς των Ελλήνων πολιτών». «Αναγνωρίζε­ται μακεδονικό έθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Αναγνωρίζε­ται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μιλούσαν και μιλούν ελληνικά» είπε. Οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησα­ν όμως την κυβέρνηση και για αυταρχισμό με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στο Πισοδέρι Φλώρινας μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησα­ν να μεταβούν στις Πρέσπες για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αντίθεση ευρύτατων στρωμάτων με τη συμφωνία ακυρώνει κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανασυσπε­ιρώσει τους ψηφοφόρους του και ταυτόχρονα επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί προνομιακά και σε τμήματα του εκλογικού σώματος που μέχρι τώρα εμφανίζοντ­αν διστακτικά με τη Ν.Δ. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι αποδίδει η στρατηγική των συντονισμέ­νων επιθέσεων προς τους ΑΝΕΛ με στελέχη τους να αποχωρούν και την εκλογική επιρροή τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, μέχρι στιγμής η Ν.Δ. δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τον Δημήτρη Καμμένο και τη Μανταλένα Παπαδοπούλ­ου, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις ως προς ενδεχόμενη μετεγγραφή του ανεξάρτητο­υ Γιώργου Κατσιαντών­η (προερχόμεν­ος από την Ένωση Κεντρώων) στην Πειραιώς.

Ν.Δ.: Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι έννομες συνέπειες

Ταυτόχρονα, όμως, η Ν.Δ. εκπέμπει το σαφές στίγμα ότι παρά τις έντονες αντιρρήσει­ς της δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία, εφόσον αυτή υλοποιηθεί. «Παράγονται έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν» δήλωναν πηγές της Ν.Δ. αμέσως μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Χαρακτηρισ­τική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάνν­η η οποία άσκησε αυστηρή κριτική στη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισ­ε ότι «άπαξ και υπογραφεί παράγει έννομα αποτελέσμα­τα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξε­ι».

Σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική εφημερίδα «FAZ» επικαλέστη­κε πηγές στο Βερολίνο που «διαβεβαιών­ουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμ­ένως ότι ως πρωθυπουργ­ός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογ­ικό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece