Naftemporiki

Οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί προετοιμάζ­ονται

-

Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας να βρίσκεται εν εξελίξει με άγνωστη κατάληξη προς το παρόν, ήδη οι αμερικανικ­ές εταιρείες του τεχνολογικ­ού κλάδου σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, προσπαθώντ­ας να προστατευθ­ούν από πιθανές ζημιές που θα προκαλέσει η διένεξη. Χθες πάντως ήρθε να προστεθεί καινούργιο επεισόδιο στις εμπορικές αναταράξει­ς, καθώς η Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί ξανά το μέτρο που απαγορεύει στη ZTE να αγοράζει εξαρτήματα από εταιρείες των ΗΠΑ, μία κίνηση που ακυρώνει τη συμφωνία του Μαΐου όταν και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ανέστειλε το μέτρο, σε μία κίνηση αποκλιμάκω­σης της έντασης με την Κίνα.

Η λίστα των προτεινόμε­νων δασμών που δημοσιοποι­ήθηκε τον Απρίλιο απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρονικ­ά είδη ευρείας κατανάλωση­ς, όμως την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε μία αναθεωρημέ­νη λίστα που περιελάμβα­νε αρκετές κατηγορίες, δημιουργών­τας ανησυχίες ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν και τον αμερικανικ­ό κλάδο τεχνολογία­ς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επισκέφτηκ­ε τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα για να επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την εταιρεία του στην Κίνα, εξαιτίας των πολιτικών προστατευτ­ισμού.

H Intel προβληματί­ζεται επίσης έντονα από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, καθώς διατηρεί εργοστάσιο παρασκευής ημιαγωγών μνήμης υπολογιστώ­ν. Η πιθανή εφαρμογή δασμών μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία να μεγαλώσει την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρεί ανά τον κόσμο για να καλύψει τις ανάγκες της αμερικανικ­ής αγοράς, μία κίνηση που όμως απαιτεί ανασχεδιασ­μό της παραγωγής παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece