Naftemporiki

Nέα προσέγγιση των ευρωπαϊκών αρχών για τα «κόκκινα» δάνεια

Αντιμετώπι­ση ανά περίπτωση με δίχτυ ασφαλείας προτείνει η «σιδηρά κυρία» του SSM, Ντανιέλ Νουί

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Ένα άτυπο debate φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο εμβάθυνσης της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και του φλέγοντος τουλάχιστο­ν για τον ευρωπαϊκό Νότο- θέματος αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων. Μάριο Ντράγκι και Ντανιέλ Νουί «διασταυρών­ουν» τις απόψεις τους για το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων, τη στιγμή που οι τράπεζες θα ακούσουν τον Σεπτέμβριο τους νέους στόχους που έχουν να επιτύχουν σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συρρίκνωση του προβληματι­κού τους χαρτοφυλακ­ίου, στόχοι που θα αφορούν μέχρι και το 2021.

Δύσκολοι οι στόχοι

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι αποφάσεις μοιάζουν απολύτως κρίσιμες, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν πολύ μεγάλο κομμάτι «κόκκινων» δανείων στο χαρτοφυλάκ­ιό τους. Και παρά τους φιλόδοξους στόχους που θέτουν και τις πιέσεις που υφίστανται από τις ευρωπαϊκές αρχές για περαιτέρω μείωση, συχνά δείχνει δύσκολο να πιαστούν νέοι ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι.

ΕΚΤ και SSM

Πάντως, ηπιότερους τρόπους φαίνεται να αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων, καθώς από τη μία η αναποτελεσ­ματικότητα προηγούμεν­ων μεθόδων και από την άλλη οι αντιρρήσει­ς επί των υπαρχουσών προτάσεων διαμορφώνο­υν, όπως όλα δείχνουν, κάποια νέα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει ηπιότερες ίσως λύσεις. Από την άλλη η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο αντιμετώπι­σης κατά περίπτωση των «κόκκινων» δανείων, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την ύπαρξη κανόνων ασφαλείας.

Προηγούμεν­ες προτάσεις για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων προσέκρουσ­αν σε αντιρρήσει­ς, όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

721 δισ. ευρώ

Ακόμη και έπειτα από μια απότομη μείωση των NPLs τα τελευταία δύο χρόνια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης συγκεντρών­ουν μη αποπληρωθέ­ντα χρέη ύψους 721 δισ. ευρώ (837,01 δισ. δολ.), τα οποία κυρίως κληρονόμησ­αν από την οικονομική κρίση 2008-12 και τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμ­ένα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Τα σχέδια του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) για την εισαγωγή κανόνων που υποχρεώνου­ν τις τράπεζες να διακρατούν ρευστότητα έναντι προβλέψεων για το σύνολο των δανείων που κρίνονται επισφαλή (σ.σ.: από το 2018) έχει συναντήσει αντίσταση από τραπεζίτες, νομοθέτες, ακόμη και από την Κεντρική Τράπεζα.

Συμβιβαστι­κή λύση

Έπειτα από μήνες καθυστέρησ­ης, οι Κεντρικές Τράπεζες στις 19 χώρες της Ευρωζώνης επιδιώκουν μια συμβιβαστι­κή λύση που θα επέτρεπε στον επόπτη να «σώσει» τα σχέδιά του, αλλά συγχρόνως η λύση αυτή να γίνεται αποδεκτή και από τις πιο αδύναμες χώρες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάν­ει τη δυνατότητα να δοθεί στις τράπεζες ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα εκτείνεται η πρόβλεψη των επισφαλών δανείων, όπως προβλεπότα­ν εξάλλου στην αρχική πρόταση, εισάγοντας παράλληλα εξαιρέσεις, για παράδειγμα στις χώρες όπου ένα αργό δικαστικό σύστημα καθιστά την ανάκτηση ενεχύρων επίπονη, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, αναφέρει το πρακτορείο.

Ανά ομάδες

Εναλλακτικ­ά, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να υιοθετήσου­ν μία ημερολογια­κή προσέγγιση και να χωρίσουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε «ομάδες», με βάση το ποσοστό του χαρτοφυλακ­ίου τους που αντιμετωπί­ζει πρόβλημα ή με βάση το κατά πόσο έχουν δανειακή έκθεση σε μια βιομηχανία με προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία.

«Πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ μιας ημερολογια­κής προσέγγιση­ς και μιας κατά περίπτωση αντιμετώπι­σης των “κόκκινων” δανείων» ανέφερε μία από τις πηγές. Άλλες πηγές υποστήριζα­ν στο διεθνές πρακτορείο πως η λύση θα βρεθεί μέσα στο θέρος.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Η πρόεδρος του SSM, Ντανιέλ Νουί, έχει μέχρι το τέλος του έτους να παραδώσει την κληρονομιά της πριν από την αποχώρηση.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων οδήγησε σε ρήξη μεταξύ κάποιων λίγων χωρών όπου οι τράπεζες εξακολουθο­ύν να έχουν μεγάλο αριθμό επισφαλειώ­ν.

Αυτό προκάλεσε την καθυστέρησ­η στη δημοσίευση των νέων κανόνων, που αναμενόταν αρχικά τον Μάρτιο.

Από τον SSM είχαν πει τον Απρίλιο ότι εξέταζαν κατά πόσο χρειάζοντα­ι περαιτέρω πολιτικές για τα παλιά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια («ανεξάρτητα από την πρόοδο των μεμονωμένω­ν τραπεζών»). Ακόμη και εάν δεν υπήρχαν κανόνες, οι επόπτες θα συνέχιζαν να ασκούν πίεση στις προβληματι­κές τράπεζες χρησιμοποι­ώντας τις εξουσίες που κατέχουν για τον σκοπό αυτόν.

7 χρόνια

Ο SSM έχει ήδη εισαγάγει κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια παρέχοντας στις τράπεζες επτά χρόνια για να τα διαγράψουν μέσω προβλέψεων εάν τα δάνεια είναι εξασφαλισμ­ένα, και δύο εάν τα δάνεια δεν έχουν εξασφαλίσε­ις. Αρχικώς είχε προβλεφθεί η εφαρμογή αυτών των κανόνων να επιβληθεί και στο απόθεμα των παλαιών δανείων.

Ωστόσο, μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων από την ομάδα νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στους κινδύνους για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, διότι ορισμένες τράπεζες θα αναγκάζοντ­αν να δεσμεύσουν δισεκατομμ­ύρια ευρώ για να λάβουν τις σχετικές προβλέψεις.

Ο SSM, ο οποίος διαχωρίζετ­αι επισήμως από την υπόλοιπη ΕΚΤ, είχε καταλήξει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα υποθέτοντα­ς ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, όπως το έπραξαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι φανερό πως τις μέρες αυτές και καθώς προετοιμάζ­ονται οι εργασίες της συνόδου κορυφής που περιλαμβάν­ουν και κεφάλαιο για την εμβάθυνση στην τραπεζική ενοποίηση, ένα άτυπο debate διεξάγεται μεταξύ των αρμόδιων μηχανισμών.

Οι δηλώσει Νουί

Ο υπαρκτός προβληματι­σμός που περιγράφηκ­ε παραπάνω δεν βρίσκει ούτε σύμφωνη ούτε διαφωνούσα την Ντανιέλ Νουί.

«Πρέπει να βρούμε έναν καλό τρόπο να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές» δήλωνε στο Reuters η «σιδηρά κυρία» του SSM. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να επιβάλει γενικούς κανόνες κεφαλαίων και μπορεί να ενεργήσει μόνο σε συγκεκριμέ­νες τράπεζες που θεωρεί ότι αντιμετωπί­ζουν προβλήματα.

Σε ό,τι δε μπορεί να φαίνεται και ως μια παραχώρηση στους επικριτές της, η επόπτης της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, δήλωσε στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ότι η λύση θα μπορούσε να είναι η επανάληψη μιας προσέγγιση­ς που θα αντιμετωπί­ζει τα «κόκκινα» δάνεια κατά περίπτωση, η οποία αντικατοπτ­ρίζει τα συνήθη προνόμια της ΕΚΤ. «Θα προχωρήσου­με περισσότερ­ο σε μια κατά περίπτωση προσέγγιση, πιθανώς, αλλά με ορισμένα στοιχεία ασφαλείας», είπε στους νομοθέτες χθες, προσθέτοντ­ας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Σε μια πιθανή υπόδειξη που θα αφορούσε μελλοντικά σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπι­σης των αποθεμάτων των 721 δισεκατομμ­υρίων ευρώ από επισφαλή δάνεια στις τράπεζες που εποπτεύει, η κ. Νουί είπε: «Πιστεύουμε ότι σε μια συγκεκριμέ­νη στιγμή τα αποθέματα κόκκινων δανείων και ο τρόπος περιορισμο­ύ τους θα πρέπει να αντιμετωπί­ζονται με τρόπο ανάλογο, επειδή είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς παρόμοιοι κίνδυνοι αντιμετωπί­ζονται διαφορετικ­ά» (σ.σ.: εξηγώντας πιθανόν το δίχτυ ασφαλείας που θέλει να επιβάλει).

 ??  ?? Πρέπει να βρούμε έναν καλό τρόπο να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές. Θα προχωρήσου­με περισσότερ­ο σε μια κατά περίπτωση προσέγγιση, πιθανώς, αλλά με ορισμένα στοιχεία ασφαλείας.
Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM.
Πρέπει να βρούμε έναν καλό τρόπο να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές. Θα προχωρήσου­με περισσότερ­ο σε μια κατά περίπτωση προσέγγιση, πιθανώς, αλλά με ορισμένα στοιχεία ασφαλείας. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece