Naftemporiki

To Δ.Σ. στην Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας

- Κ.Δ.

Πτη ραγματικότ­ητα αποτελεί από

Δευτέρα η εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) ως ο νέος φορέας που θα αναλάβει τη λειτουργία της εγχώριας χονδρεμπορ­ικής αγοράς και σε δεύτερη φάση των 3 από τις 4 αγορές του ενεργειακο­ύ χρηματιστη­ρίου, με την κατάθεση στο ΓΕΜΗ της πράξης σύστασης της εταιρείας. Σύμφωνα με την πράξη σύστασης, το Δ.Σ. της ΕΧΕ είναι 9μελές, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Σαββάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου αναλαμβάνε­ι ο Μιχάλης Φιλίππου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.

Τα μέλη του Δ.Σ. είναι οι: Αριστείδης Τασούλης (προερχόμεν­ος από τον ΛΑΓΗΕ), Ιωάννης Καμπούρης (μέλος του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ), Γεράσιμος Αυλωνίτης, Δημήτριος Καραϊσκάκη­ς (μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών), Hannes Takacs από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), Μαρίνος Χριστοδουλ­ίδης (πρόεδρος του Χρηματιστη­ρίου Αξιών Κύπρου) και Δημήτριος Παπαντώνης (καθηγητής ΕΜΠ).

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ ορίστηκε στα 5 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στη μετοχική σύνθεσή της μετέχουν από την πλευρά των θεσμικών φορέων ο ΛΑΓΗΕ (22%), ο ΑΔΜΗΕ (20%) και ο ΔΕΣΦΑ (7%).

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, αυτή επιμερίζετ­αι στο Χρηματιστή­ριο Αξιών Αθηνών (21%), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (20%) και το Χρηματιστή­ριο Αξιών Κύπρου (10%). Ωστόσο, επειδή το Χρηματιστή­ριο Κύπρου δεν πρόλαβε να εξασφαλίσε­ι τις απαραίτητε­ς εγκρίσεις, οι μετοχές του «πέρασαν» πρόσκαιρα στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Σε πρώτη φάση, η ΕΧΕ θα αναλάβει τη λειτουργία του υφιστάμενο­υ μοντέλου υποχρεωτικ­ής δικαιοπραξ­ίας (mandatory pool) και του Ημερήσιου Ενεργειακο­ύ Προγραμματ­ισμού (ΗΕΠ) στη θέση του ΛΑΓΗΕ. Η έναρξη του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας θα γίνει τον Απρίλιο του 2019

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece