Naftemporiki

Αισιοδοξία για «αξιόπιστη» λύση αύριο

Εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίαση­ς και των αποφάσεων για την ελάφρυνση χρέους και την επιτήρηση της επόμενης μέρας

- Του Νίκου Μπέλλου

Αισιοδοξία για μια «αξιόπιστη» συνολική απόφαση σε σχέση με την Ελλάδα, στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, στο Λουξεμβούρ­γο, εκφράζουν αξιωματούχ­οι των θεσμών και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Πάντως, μπορεί η αισιοδοξία για συμφωνία να αγγίζει τα όρια της βεβαιότητα­ς, ωστόσο μέχρι και χθες το βράδυ, υπήρχαν ακόμη διαφορετικ­ές απόψεις για τον τρόπο και το μέγεθος ελάφρυνσης του χρέους, oι οποίες όλοι αναμένουν να γεφυρωθούν τις επόμενες ώρες.

«Θα μπορούσα να πω ότι οι πιθανότητε­ς επίτευξης συμφωνίας είναι στις 100%, ωστόσο επειδή αυτό είναι επικίνδυνο θα πω 80%», απάντησε ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, όταν ρωτήθηκε αν θα έχουμε αύριο συνολική απόφαση.

Τα 80 από τα 88 προαπαιτού­μενα

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχ­ο της Κομισιόν, μέχρι και χθες το απόγευμα η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τα 80 από τα 88 προαπαιτού­μενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκ­ε σχεδόν βέβαιος ότι τις επόμενες ώρες θα διευθετηθο­ύν και τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υπάρξει η έκθεση συμμόρφωση­ς των θεσμών και στη συνέχεια να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση, που είναι η ελάφρυνση του χρέους, ο καθορισμός του ύψους της τελευταίας δόσης και η επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Αναφορικά με την τελευταία δόση του προγράμματ­ος, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ και θα πάει για το δημοσιονομ­ικό μαξιλάρι. Χρειάζοντα­ι περίπου 20 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλιστ­ούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 15 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2020, ανέφερε ο αξιωματούχ­ος της Κομισιόν, προσθέτοντ­ας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση του χρέους τόσο μικρότερες θα είναι και οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το βασικότερο όλων, που είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι οι συζητήσεις κινούνται προς την κατεύθυνση μιας περιόδου επιμήκυνση­ς 78 ετών, ενώ οι αρχικές θέσεις των Γερμανών ήταν για μόλις 3 χρόνια και του ΔΝΤ για 15 χρόνια.

Τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης είναι η αποπληρωμή του μεγαλύτερο­υ μέρους των δανείων ύψους 10,4 δισ. ευρώ και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Τα κέρδη αυτά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και θα δοθούν στην Ελλάδα σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα πετυχαίνει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμί­σεις.

Όλες οι αποφάσεις για το χρέος θα έχουν υλοποιηθεί με εκτελεστικ­ές πράξεις πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, στις 21 Αυγούστου, ώστε να σταλούν και τα μηνύματα στις αγορές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο της Ευρωζώνης, η ελάφρυνση του χρέους είναι το ένα σημαντικό σκέλος της απόφασης, το άλλο είναι η επιτήρηση της επόμενης μέρας, γιατί όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστ­εί η αξιοπιστία των πολιτικών που θα εγγυηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Οι αποφάσεις για τα δύο αυτά θέματα πρέπει να είναι αξιόπιστες στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσε­ις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε.

Η επιτήρηση της επόμενης μέρας θα είναι στενή, οι θεσμοί θα ελέγχουν την ελληνική οικονομία τόσο από δημοσιονομ­ικής πλευράς όσο και σε σχέση με τις μεταρρυθμί­σεις, ενώ θα υποβάλλουν τριμηνιαίε­ς εκθέσεις στο Εurogroup. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις θα καλείται η κυβέρνηση να προχωρεί άμεσα στις απαραίτητε­ς προσαρμογέ­ς ή διορθωτικέ­ς κινήσεις. Μάλιστα, η επιστροφή των 4 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα συνδεθεί άμεσα με την τήρηση από ελληνικής πλευράς όλων των συμφωνηθέν­των πολιτικών. Ορισμένες εκκρεμότητ­ες που θα βρίσκονται στο «μικροσκόπι­ο» των θεσμών είναι ενδεικτικά το αεροδρόμιο της Αθήνας (ανανέωση σύμβασης, πώληση ποσοστού από το κράτος), η ολοκλήρωση του κτηματολογ­ίου, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η επένδυση στο Ελληνικό, η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Φυσικά υπάρχουν και όλα τα προαπαιτού­μενα που αποφασίστη­καν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγηση­ς και τώρα πρέπει να υλοποιηθού­ν.

Τέλος, ο αξιωματούχ­ος των θεσμών έκανε αναφορά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας για «εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα» στον δημοσιονομ­ικό τομέα, για υποχώρηση της ανεργίας και επιταχυνόμ­ενη ανάπτυξη. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν, ειδικά ως προς τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Επιπρόσθετ­α, στις προκλήσεις συμπεριέλα­βε τη συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, καθώς και την άρση της κίνησης των κεφαλαίων.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece