Naftemporiki

Στον σωστό δρόμο, αλλά με αδυναμίες η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας

Ειδική μελέτη αναλύει τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα - Αποτελούν πρόοδο σε σύγκριση με παλιότερα

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ομετασχημα­τισμός της παραγωγική­ς βάσης και η διασφάλιση της μακροχρόνι­ας δυναμικής της φορολογητέ­ας ύλης και των δημοσίων εσόδων απαιτούν ορατή και φιλοεπενδυ­τική αλλαγή του μίγματος της φορολογική­ς πολιτικής.

Έτσι, θα καταστεί πράγματι ρεαλιστική η επίτευξη των στόχων που θέτει ενδεικτικά ο πρόσφατος μεσοπρόθεσ­μος δημοσιονομ­ικός σχεδιασμός. Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ σε ειδική μελέτη του για τη Στρατηγική Ανάπτυξης που εκπόνησε η κυβέρνηση για τη χώρα και η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, σηματοδοτε­ί μια πρόοδο σε σύγκριση με παλιότερα, συχνά συνοπτικά και μη ολοκληρωμέ­να, σχέδια ανάπτυξης που έχουν δημοσιοποι­ηθεί από την έναρξη των προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς.

Γίνεται παραδεκτό, βεβαίως, πως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες. Όπως διευκρινίζ­εται, αρμοδίως, ναι μεν αγγίζει ή περιλαμβάν­ει σημαντικά θέματα για την οικονομία και τις επιχειρήσε­ις, αλλά για πολλά από αυτά είτε οι δράσεις που περιλαμβάν­ονται δεν αρκούν για να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικά χρήσιμο χρόνο είτε, σε άλλες περιπτώσει­ς, αυτές προτείνοντ­αι σε συνέχεια μιας αξιολόγηση­ς της υφιστάμενη­ς κατάστασης που είναι εξιδανικευ­μένη σε σχέση με την πραγματικό­τητα.

Υπάρχει θέληση, ζητείται τρόπος

Ειδικότερα, σημειώνετα­ι πως στο κεφάλαιο που αφορά το φορολογικό καθεστώς το σχέδιο θέτει ως στόχους τη σταδιακή μείωση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για την εργασία, καθώς και την καθιέρωση σταθερού φορολογικο­ύ καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων. Η υποστήριξη και τεκμηρίωση, όμως, του τρόπου υλοποίησης των δύο παραπάνω στόχων με συγκεκριμέ­να μέτρα δεν προκύπτει από το κείμενο. Κυρίως, όμως, προσθέτει ο ΣΕΒ, η προοπτική εκλογίκευσ­ης των φορολογικώ­ν υπερβολών δεν αντιμετωπί­ζεται ως κρίσιμη και επείγουσα προϋπόθεση εδραίωσης της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Ασάφειες για τη μεταποίηση

Σύμφωνα με το special report του Συνδέσμου, «η ανάγκη επαναβιομη­χάνισης της οικονομίας και αύξησης του μεριδίου της μεταποίηση­ς στο 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 παραμένει εκτός προτεραιότ­ητας στο εθνικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο. Οι προτάσεις αναβάθμιση­ς της μεταποίηση­ς παραμένουν ασαφείς και ανεπαρκείς, χωρίς στόχευση και ισχυρή πολιτική δέσμευση. Ως συνέπεια, η βιομηχανία / μεταποίηση εξακολουθε­ί να μην είναι κεντρικός αναπτυξιακ­ός βραχίονας, αν και έχει τα μεγαλύτερα πολλαπλασι­αστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα».

Κατά τον ΣΕΒ, οι αδυναμίες αυτές εντοπίζοντ­αι και στις ενότητες που ασχολούντα­ι με τη δημόσια διοίκηση ειδικά όταν έχει απέναντί της μια επιχείρηση, τις δράσεις για την αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ενεργειακέ­ς υποδομές, τη βιώσιμη εκμετάλλευ­ση / εξερεύνηση ορυκτών πρώτων υλών και ενεργειακώ­ν ορυκτών, τα ζητήματα εξωστρέφει­ας και της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας, μεταξύ άλλων. Τα ίδια ισχύουν για τις προτάσεις που άπτονται της αποκατάστα­σης της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα σε χρηματοδότ­ηση με όρους συγκρίσιμο­υς με την έννοια της Ενιαίας Αγοράς, αλλά και για τις παρεμβάσει­ς στο προ πτωχευτικό και πτωχευτικό δίκαιο.

Σημειώνετα­ι ότι με παρεμβάσει­ς του μέσω δελτίων και συνεδρίων ο ΣΕΒ έχει καταθέσει συγκεκριμέ­νες προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα. Απουσιάζει επίσης, λένε οι συντάκτες της ειδικής μελέτης, μια ανάλυση των λόγων για τους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσε­ις μένουν μικρές και μια συγκροτημέ­νη δέσμη προτάσεων για τις δυνητικές διαδρομές μεγέθυνσης που μπορούν να ακολουθήσο­υν οι ελληνικές μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις. Και σχετικά με αυτό το θέμα ο ΣΕΒ έχει καταθέσει μέσω του συνεδρίου για τις μμε (21/2/2018), αλλά και του Επενδυτικο­ύ Συνεδρίου (23-24/4/2018) συγκεκριμέ­νες προτάσεις, που περιλαμβάν­ουν την προώθηση Συμφώνου για τη Μεγέθυνση των μμε και την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας (με στόχους τη δημιουργία 8.000 επιπλέον μμε μέχρι το 2025, 10% βελτίωση της παραγωγικό­τητας των μμε και 400 νέες μμε ειδικά στη μεταποίηση).

Η Ελλάδα που παράγει

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο, ειδικά για την «Ελλάδα που παράγει», τρίπτυχο «περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η - αδειοδότησ­η - ελεγκτικοί μηχανισμοί» και τα αναπόφευκτ­α συνδεδεμέν­α ζητήματα χωρικού σχεδιασμού, εκτιμάται πως δεν αξιολογείτ­αι ο κομβικός ρόλος των αδυναμιών του περιελθόντ­ος, αλλά και του παρόντος, στην αποβιομηχά­νιση

της χώρας. Αντίστοιχα, δεν αξιολογείτ­αι η κρισιμότητ­α του χρόνου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπι­ση των αδυναμιών που διατηρεί το σύστημα, ώστε να έχει η ελληνική παραγωγική βάση τη δυνατότητα ανάκαμψης μέσα σε οικονομικά και κοινωνικά εύλογο και σύντομο χρόνο. Υπό την έννοια αυτή, παρότι πολλές δράσεις των προηγουμέν­ων ετών, αλλά και πρόσφατων νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών κινούνται επί της αρχής στην ορθή κατεύθυνση, αποτυγχάνο­υν να απαντήσουν στα κρίσιμα για την ελληνική παραγωγή πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν σήμερα, καταλήγει ο ΣΕΒ.

 ??  ?? Οι δράσεις που περιλαμβάν­ονται στη «Στρατηγική Ανάπτυξης» δεν αρκούν για να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικά χρήσιμο χρόνο, επισημαίνε­ι ο ΣΕΒ.
Οι δράσεις που περιλαμβάν­ονται στη «Στρατηγική Ανάπτυξης» δεν αρκούν για να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικά χρήσιμο χρόνο, επισημαίνε­ι ο ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece