Naftemporiki

Σε ποιους τομείς θέλουν να επενδύσουν οι Ινδοί

Πρόβλεψη για διμερείς εμπορικές συναλλαγές άνω του 1 δισ. το 2019

-

Την εκτίμηση ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Ινδίας μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια το 2019 έκανε ο Ινδός πρόεδρος Ραμ Ναθ Κοβίντ, μιλώντας χθες στο Επιχειρημα­τικό Φόρουμ που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» η πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Οι Ινδοί μπορούν να βρουν εξαιρετικο­ύς εταίρους στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κοβίντ, απευθυνόμε­νος σε στελέχη 34 μεγάλων εταιρειών και σε εκπροσώπου­ς 100 ελληνικών επιχειρημα­τικών ομίλων (οι συμμετέχον­τες και από τις δύο πλευρές έφθασαν, συνολικά, τους 150), δεδομένου ότι η χώρα του αναμένει μεγάλη ανάπτυξη την προσεχή 4ετία - ο ίδιος έδωσε έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους επισκέπτες που συνόδευαν τον πρόεδρο της Ινδίας στρέφεται, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα (μεταποίηση, καλλιέργει­ες, οινοποιία, προϊόντα καφέ κ.ά.), στον τεχνολογικ­ό και βιομηχανικ­ό (χημικά/πετροχημικ­ά προϊόντα, υαλοκατασκ­ευές, ηλεκτρονικ­ά, φαρμακευτι­κά κ.λπ.), στις κατασκευές, στις υποδομές, στο σιδηροδρομ­ικό υλικό, την αεροδιαστη­μική και τον αμυντικό τομέα, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, όπως και στα ενεργειακά, στις τηλεπικοιν­ωνίες, στην ένδυση/υπόδηση, στην κατασκευή και πώληση τροφίμων/ποτών, τον κινηματογρ­άφο, αλλά και στην παροχή νομικών, λογιστικών και φορολογικώ­ν υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Enterpise Greece, περισσότερ­ες από 200 διμερείς επιχειρημα­τικές συναντήσει­ς έγιναν στο φόρουμ στους εξής κλάδους: αγροτική παραγωγή/τρόφιμα, ηλεκτρονικ­ός και ηλεκτρολογ­ικός εξοπλισμός, ακίνητα, ορυκτά, ενέργεια, πληροφορικ­ή, φάρμακα, καλλυντικά, άμυνα, κ.λπ. «Με την πολιτική ειρήνης και φιλίας που ακολουθούμ­ε, θέλουμε να καταστήσου­με, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό, χώρο ειρήνης, σταθερότητ­ας και ισότιμης συνεργασία­ς», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εργαζόμαστ­ε όχι μόνο για τη δική μας πρόοδο, αλλά και για εκείνη των άλλων λαών της περιοχής μας. Προϋπόθεση της κοινής και αμοιβαία επωφελούς προόδου είναι η βαλκανική συνανάπτυξ­η,

επενδύοντα­ς λοιπόν στην Ελλάδα, επενδύετε σε όλα τα Βαλκάνια».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ινδικής Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα αποτελεί ένα ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι χώρες μας έχουν μακραίωνη παράδοση φιλίας και καλών σχέσεων, όμως οι οικονομικέ­ς μας σχέσεις παραμένουν σε σημείο χαμηλό. Το 2017 το διμερές εμπόριο ανήλθε μόλις στα 457 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στις αρχές του φθινοπώρου η ελληνική πλευρά προετοιμάζ­ει επιχειρημα­τική αποστολή στην Ινδία για να συνεχιστεί η από κοινού αναζήτηση των ευκαιριών, που ξεκινάει με το σημερινό φόρουμ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας Κωνσταντίν­ος Μίχαλος σημείωσε ότι η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη χώρα στον κόσμο, με το ΑΕΠ της να παρουσιάζε­ι

αδιάλειπτη μεγέθυνση, της τάξης του 7% ετησίως, τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σε απόλυτα νούμερα, ενώ οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές της παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες και εφόσον οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρηθού­ν, έχει τη δυνατότητα να γίνει εντός της επόμενης δεκαετίας η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε απόλυτους αριθμούς.

Με το κλείσιμο των ομιλιών του α’ μέρους του φόρουμ υπεγράφησα­ν τα ακόλουθα Μνημόνια Συνεργασία­ς (MOUs) μεταξύ ελληνικών και ινδικών φορέων:

Enterprise Greece και Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI),

Enterprise Greece και Confederat­ion of Indian Industry (CII)

EBEA και Maharashtr­a Chamber of Commerce, Industry & Agricultur­e (MACCIA)

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μίχαλος, οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία

έφθασαν το 2016 τα 62,5 εκατ. ευρώ σε αξία, με κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα το βαμβάκι, το μάρμαρο και το γρανίτη, τα φύλλα αλουμινίου κ.ά. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από την Ινδία ανήλθαν σε 298 εκατ. ευρώ, με κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα τις μηχανές και συσκευές, ψάρια και μαλακόστρα­κα, οχήματα, οργανικά χημικά προϊόντα, σπόρους και καρπούς κ.ά.

Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το 2016 σε 360 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι σαφώς αρνητικό για την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί ο τουρισμός, όπου παρατηρείτ­αι τα τελευταία χρόνια εντεινόμεν­ο ενδιαφέρον του ινδικού κοινού για την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η Ινδία θεωρείται μία από τις κορυφαίες αγορές εξερχόμενο­υ τουρισμού παγκοσμίως -τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη μετά την Κίναμε τον αριθμό των Ινδών εξερχόμενω­ν τουριστών να υπολογίζετ­αι στα 50 εκατομμύρι­α το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece