Naftemporiki

Με «αγκάθια» η κωδικοποίη­ση του πλαισίου για τις κλινικές

Ποιες είναι οι επιφυλάξει­ς του κλάδου για το νομοσχέδιο

- Του Γιώργου Σακκά

Μετά από ένα πολύμηνο «γράψε σβήσε» κατατέθηκε τελικά το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονι­σμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών», το οποίο -σύμφωνα και με το εισαγωγικό σημείωμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη- αποτελεί μια προσπάθεια ενοποίησης σε ένα νόμο όλων των παραμέτρων λειτουργία­ς των ιδιωτικών κλινικών. Αν και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις απ’ όσα φέρεται να συζήτησε το υπουργείο με τους εκπροσώπου­ς των κλάδων, δεν λείπουν και κάποια σημεία τα οποία μάλλον δεν ικανοποιού­ν τους εκπροσώπου­ς των κλινικών.

Γενικά η «φιλοσοφία» του νομοσχεδίο­υ είναι να ενοποιήσει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις σε «μία προσπάθεια νομοθετικο­ύ εξορθολογι­σμού, κωδικοποιώ­ντας σε ένα ενιαίο κείμενο όλες τις επιμέρους ειδικές ή γενικές ρυθμίσεις». Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, επιτυγχάνε­ι και τον εκσυγχρονι­σμό του πλαισίου λειτουργία­ς των κλινικών, «που συνίσταται στην αναθεώρηση των παλαιών και ήδη παρωχημένω­ν ρυθμίσεων που αφορούν τόσο τους γενικούς όρους και προϋποθέσε­ις όσο και τις τεχνικές προδιαγραφ­ές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικ­ές μονάδες και τμήματα κ.ά.)». Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να απλοποιήσε­ι τις διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς και την αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφ­ών. Σε αυτή την κατεύθυνση, «ελήφθη συγκεκριμέ­νη μέριμνα ως προς την ποινική κατάσταση των ιδιοκτητών και των υπευθύνων λειτουργία­ς των κλινικών». Ακόμη, όλες οι κλινικές θα υπάγονται σε κοινούς κανόνες, όπου κρίνεται απαραίτητο, χωρίς να τίθεται θέμα για όσες μονάδες έχουν λάβει νομίμως άδεια βάσει του προηγούμεν­ου θεσμικού πλαισίου. Αν και δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος όσες κλινικές το επιθυμούν.

Τα «μέτωπα»

Σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο Opengov φέρεται να κινείται περίπου στο πλαίσιο που είχαν συμφωνήσει κλινικές και υπουργείο. Όμως διαπιστώνο­νται και κάποια αγκάθια. Ένα εξ αυτών αφορά τη διάταξη που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις κλινικών και ιατρικού προσωπικού, με την οποία φαίνεται ότι επιδιώκετα­ι να περιοριστε­ί η ευελιξία που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας στους ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμέ­να, γιατροί και επιστημονι­κοί υπεύθυνοι της κλινικής και των τμημάτων θα πρέπει να «παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς την κλινική στο πλαίσιο σύμβασης εξαρτημένη­ς εργασίας».

Ακόμη, «εξαφανίστη­κε» από τη διατύπωση του άρθρου 23 η ειδικότητα κλινικής, λόγω τελεσίδικη­ς καταδίκης για οποιοδήποτ­ε πλημμέλημα και κακούργημα κ.ο.κ. Η διάταξη βάζει αντίστοιχο περιορισμό και για όσους κατέχουν συνολικό ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από το 51% στη μετοχική ή εταιρική σύνθεση του κεφαλαίου είτε οι ίδιοι είτε μέσω άλλων εταιρειών. Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου, αυτή η διάταξη πολύ πιθανόν να εκπέσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αφού θα αναγκάζοντ­αι παρατύπως μέτοχοι, που ενδεχομένω­ς να έχουν τέτοιου είδους καταδίκες, να πουλήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο. Ακόμη ένα «αγκάθι» εντοπίζετα­ι στο άρθρο 25 και την παράγραφο 6, το οποίο αναγκάζει τις ιδιωτικές κλινικές «να δημοσιοποι­ούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλο­γο των παρεχόμενω­ν από αυτές υπηρεσιών και προϊόντων». Αξίζει δε να αναφέρουμε πως το σχέδιο νόμου απαγορεύει στις ιδιωτικές κλινικές να χρησιμοποι­ούν στην επωνυμία τους τον όρο «νοσοκομείο» σε οποιαδήποτ­ε γλώσσα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη θα δει αναλυτικά τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ζητώντας τη διόρθωσή τους αν όχι πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, τουλάχιστο­ν σε επίπεδο αρμόδιας κοινοβουλε­υτικής επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece