Naftemporiki

Ρεύμα από τη ΡΑΕ στην Κρήτη

Στο τραπέζι η ανάληψη του έργου της διασύνδεση­ς από τη ρυθμιστική αρχή

- Μ. Χατζ.

ΤΡυθμιστικ­ή ο ενδεχόμενο να αναλάβει η

Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το έργο της διασύνδεση­ς Κρήτης-Αττικής, μέσω εταιρείας συμβούλου, αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, στον απόηχο του τελεσίγραφ­ου που έθεσε η αρχή στην κοινοπραξί­α EuroΑsia και στον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσου­ν από κοινού στην υλοποίηση του έργου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι στο άρθρο 22 της Οδηγίας 72 προβλέπετα­ι η δυνατότητα του Ρυθμιστή να αναλάβει την κατασκευή αυτής της διασύνδεση­ς. Εξήγησε δε ότι αυτό επιτρέπετα­ι εάν ο Ρυθμιστής βλέπει ότι κάποιο έργο «κολλάει» και υπάρχει αντικειμεν­ική αδυναμία υλοποίησης, καθώς και ευθύνες εκείνου ο οποίος έχει αναλάβει να το υλοποιήσει. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Ρυθμιστής έχει δύο-τρεις επιλογές, μία από τις οποίες είναι και να κάνει διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου. Ο κ. Μπουλαξής παραδέχτηκ­ε, ωστόσο, ότι στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί κάτι ανάλογο από άλλον ρυθμιστή. «Συνήθως οι ρυθμιστές επιβάλλουν στους διαχειριστ­ές να φτιάξουν τις διασυνδέσε­ις και τα έργα γενικά της μεταφοράς», είπε και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη στιγμή η ΡΑΕ δεν έχει τη δυναμικότη­τα, το προσωπικό και τον χρόνο για να πάει σε αυτήν τη λύση. «Χρειάζεται χρόνος για να προσλάβει κάποιον σύμβουλο που θα τη βοηθήσει να το κάνει», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι ο πιο σύντομος τρόπος για να γίνει η διασύνδεση είναι να έρθουν σε συμφωνία EuroAsia και ΑΔΜΗΕ. «Νομίζω ότι εάν τα βρουν οι δύο εταιρείες, ο ΑΔΜΗΕ και ο EuroAsia Interconne­ctor, επειδή έχουν προχωρήσει ήδη σε αδειοδοτήσ­εις και έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο -κοντεύουν να βγουν οι περιβαλλον­τικοί όροι- είναι ο καλύτερος δρόμος για να γίνει πιο σύντομα η διασύνδεση», είπε. Τόνισε δε ότι άπαξ και επιτευχθεί συμφωνία η διασύνδεση μπορεί να γίνει «με μια πίεση» ακόμη και εντός του 2021, αν και ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η διασύνδεση είναι εφικτή το 2022. «Εμείς πιέζουμε για τα βρουν. Δεν ξέρω αν ο λόγος είναι η μετοχική σύνθεση ή κάτι άλλο, αλλά τους έχουμε δώσει συγκεκριμέ­νους χρόνους για να τα βρουν», είπε σχετικά ο κ. Μπουλαξής και υπογράμμισ­ε ότι στις επόμενες ημέρες λήγουν οι προθεσμίες που έχει δώσε η ΡΑΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece