Naftemporiki

Ψηλά στις λίστες του Paris MOU «πέταξαν» οι Phoenix και INSB

Υπερσκέλισ­αν σε απόδοση τρία μέλη της Διεθνούς Ένωσης IACS

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στα υψηλά κλιμάκια της λίστας του Μνημονίου των Παρισίων (Paris MOU) θα βρίσκονται από φέτος τον Ιούλιο δύο ελληνικών συμφερόντω­ν νηογνώμονε­ς, οι Phoenix Register of Shipping και Internatio­nal Naval Surveys Bureau.

Πιο συγκεκριμέ­να, το Paris MOU, που είναι ένας από τους τρεις ισχυρότερο­υς μηχανισμού­ς αξιολόγηση­ς σημαιών και νηογνωμόνω­ν στον κόσμο, μαζί με την αμερικανικ­ή ακτοφυλακή για τις ΗΠΑ και το Tokyo MOU, εξέδωσε τις νέες του λίστες, που έχουν ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018.

Σε αυτές τις λίστες και σε θέση high performanc­e βρίσκεται ο Phoenix, ενώ μια θέση πιο κάτω και οριακά κάτω από το high performanc­e βρίσκεται ο INSB. Στον στόλο του Phoenix έγιναν 353 επιθεωρήσε­ις και η απόδοσή του έφτασε το -0,1, με μόλις δύο κρατήσεις, ενώ στον στόλο που είναι στην κλάση του INSB έγιναν 576 επιθεωρήσε­ις, η απόδοσή του έπιασε το 0,04 και είχε μόλις έξι κρατήσεις. Στελέχη του Phoenix ανάφεραν στη «N» ότι στόχος του Νηογνώμονα τα επόμενα χρόνια είναι να σταθεροποι­ηθεί στα High Performanc­e του Paris MOU και να αυξήσει το δείγμα των επιθεωρήσε­ων, ενώ ανάλογη είναι η θέση των στελεχών του INSB που επιθυμούν να ανέβουν στην κλάση

του H.P. και να σταθεροποι­ηθούν εκεί.

Χαρακτηρισ­τικό της νέας κατάταξης του Paris MOU είναι ότι οι δύο ελληνικών συμφερόντω­ν βρίσκονται υψηλότερα σε απόδοση από τρεις Νηογνώμονε­ς που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνω­ν (IACS), τα μέλη του οποίου κυριαρχούν στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.

Οι δύο ελληνικοί νηογνώμονε­ς, που δεν είναι μέλη του IACS, αφού δεν πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης, βρέθηκαν μπροστά από τον Ινδικό Νηογνώμονα,

τον Πολωνικό Νηογνώμονα, τον Κροατικό Νηογνώμονα, των οποίων η απόδοση σύμφωνα με τον Paris MOU έφτασε 0,15, 0,17 και 0,21 αντίστοιχα. Ο αριθμός των επιθεωρήσε­ων που έγιναν σε πλοία που βρίσκονται στην κλάση των τριών νηογνωμόνω­ν μέλη του IACS ανέρχονται σε 95, 484 και 146 αντίστοιχα.

Στην κορυφή από πλευράς απόδοσης βρίσκεται ο Αμερικανικ­ός Νηογνώμονα­ς (ABS) με -1,95, ακολουθεί ο Lloyd’s Register με -1,91, ο DNV GL με -1,88, ο Bureau Veritas με -1,76, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει ο RINA με απόδοση -1,65.

Στον αντίποδα, ο χειρότερος σε απόδοση νηογνώμονα­ς ήταν αυτός του Panama Shipping Register με +2,74, και ακολούθησε ο Ουκρανικός Νηογνώμονα­ς με + 2,64, όπως και ο Internatio­nal Register of Shipping με +2,46. Και τους τρεις αυτούς νηογνώμονε­ς ακολουθεί η ένδειξη Very Low performanc­e.

Το νέο πλαίσιο λειτουργία­ς

Οι ελληνικοί νηογνώμονε­ς, εκτός από τις υψηλές επιδόσεις που θέλουν να διατηρήσου­ν στο πλαίσιο του Paris MOU έχουν να αντιμετωπί­σουν και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργία­ς που τους δίνει νέες αρμοδιότητ­ες, οι οποίες αφαιρέθηκα­ν από τον Κλάδο Επιθεώρηση­ς Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μετά το πρόσφατο ναυάγιο του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, η ηγεσία του ΥΝΝΠ παραχώρησε μέρος των αρμοδιοτήτ­ων επιθεώρηση­ς και πιστοποίησ­ης (και όχι το σύνολο αυτών) από τον ΚΕΠ/ΤΚΕΠ στους Αναγνωρισμ­ένους Οργανισμού­ς (Νηογνώμονε­ς).

Ο ΚΕΠ διατηρεί τον ελεγκτικό του ρόλο επί των Αναγνωρισμ­ένων Οργανισμών (Α.Ο.). Η μεταφορά αρμοδιοτήτ­ων θα συντελεστε­ί στις 30/09/2018 με την προϋπόθεση διαπίστωση­ς συμμόρφωση­ς των Α.Ο. με το νέο αυστηρότερ­ο πλαίσιο του νόμου 4504/2017.

Δεδομένου ότι οι Α.Ο. είχαν ήδη αυτές τις αρμοδιότητ­ες εκ παραλλήλου με τον ΚΕΠ, η μεταρρύθμι­ση ουσιαστικά αφορά τον τρόπο αναγνώριση­ς των Α.Ο. Συνιστά ουσιαστικά αναβάθμιση της αρμοδιότητ­άς τους - υπό κάποιες προϋποθέσε­ις. Το άρθρο 109 του μέρους Ι’ του 4504/2017 περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων τις επιπρόσθετ­ες απαιτήσεις για τη συνέχιση της αναγνώριση­ς αυτών των Α.Ο. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάν­ουν, κατ’ αναλογία, το σύνολο των απαιτήσεων του Κώδικα περί Αναγνωρισμ­ένων Οργανισμών (RO Code) του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) που έχει ενσωματωθε­ί στο εθνικό δίκαιο και εφαρμόζετα­ι πλήρως στους Α.Ο. του ΕΚ 391/2009.

Το νέο πλαίσιο για τους Α.Ο., που είναι σαφώς αυστηρότερ­ο, εισάγει και επιπλέον ποσοτικά κριτήρια πέραν των ποιοτικών. Ορίζει ελάχιστο αριθμό προσωπικού για το κεντρικό γραφείο καθώς και ελάχιστο αριθμό αναγνωρίσε­ων από άλλες ναυτιλιακέ­ς αρχές στην προσπάθεια διασφάλιση­ς ότι οι συγκεκριμέ­νοι Α.Ο. χαίρουν αναγνώριση­ς από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και έχουν σημαντική στελέχωση και δραστηριότ­ητα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό, πάντως, ότι οι Α.Ο. έχουν αναγνωρίσε­ις από ξένες ναυτιλιακέ­ς αρχές μετά τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα περί Αναγνωρισμ­ένων Οργανισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού - ΙΜΟ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece