Naftemporiki

Ναυτιλιακά δάνεια πωλεί η Deutsche Bank

Χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 1 δισ. ευρώ περνά στα funds Oak Hill Advisors και Varde Partners

-

Tην πώληση χαρτοφυλακ­ίου ναυτιλιακώ­ν δανείων, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Deutsche Bank, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της γερμανικής τράπεζας. Η συναλλαγή συμφωνήθηκ­ε με τα funds Oak Hill Advisors και Varde Partners και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στις αρχές του γ’ τριμήνου. «Μετά τις τελευταίες στρατηγικέ­ς αποφάσεις, η τράπεζα διαθέτει ένα υγιές ναυτιλιακό χαρτοφυλάκ­ιο» διαβεβαίωσ­ε η Deutsche Bank.

Επισημαίνε­ται ότι ο τραπεζικός όμιλος επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να μειώσει την έκθεσή του στη δανειοδότη­ση του ναυτιλιακο­ύ κλάδου γενικότερα, αλλά και του χαρτοφυλακ­ίου του που αφορά την ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσ­εων. Όπως επισημαίνε­ι το Reuters, μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, τα δάνεια προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο ανέρχονταν στα 4,1 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 3,3 δισ. αφορούσαν τη χρηματοδότ­ηση πλοίων. Η Deutsche Bank αποσκοπεί στην πλήρη αναδιάρθρω­σή της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μείωση του προσωπικού της τράπεζας από 97.000 εργαζομένο­υς σε λιγότερο από 90.000.

Ο Christian Sewing, CEO της Deutsche Bank, o οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Απρίλιο, έχει δηλώσει ότι ο γερμανικός κολοσσός αναμένεται να μειώσει την επενδυτική του δραστηριότ­ητα σε διεθνές επίπεδο με στόχο να επικεντρωθ­εί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από τρία συναπτά έτη απωλειών.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι τραπεζικοί όμιλοι από τη Γερμανία επιστρέφου­ν στη χρηματοδότ­ηση του ναυτιλιακο­ύ κλάδου. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η γερμανική HSH Nordbank που υπήρξε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερο­ς χρηματοδότ­ης νεότευκτων πλοίων, σχεδιάζει να αγοράσει ναυτιλιακά δάνεια άλλων τραπεζών, που εξυπηρετού­νται όμως κανονικά. Σημειώνετα­ι ότι το χαρτοφυλάκ­ιο της τράπεζας στη ναυτιλία στο τέλος του 2017 ήταν στα 7 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece