Naftemporiki

Το σχέδιο των αδελφών Καλλιτσάντ­ση για την Ελλάκτωρ

Εν όψει της επερχόμενη­ς γενικής συνέλευσης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την πρότασή τους για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ «επικοινωνο­ύν» στους μετόχους της εταιρείας, εν όψει της γενικής συνέλευσης στις 29 Ιουνίου οι Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης και Δημήτριος Καλλιτσάντ­σης, βασικοί μέτοχοι με 11,8%, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν παραιτηθεί από τις εκτελεστικ­ές διοικητικέ­ς θέσεις, προωθώντας αλλαγές στο μοντέλο λειτουργία­ς του ομίλου.

Η «αντίπαλη» ομάδα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας με τον Δημήτρη Κούτρα, με συνολικό ποσοστό 20,6%, επίσης προετοιμάζ­εται να παρουσιάσε­ι τη δική της πρόταση για τη «Στρατηγική Αναδιάρθρω­ση και Λειτουργικ­ή Δομή του Ομίλου», όπως ανέφερε στην πρόσφατη επιστολή του προς τους εργαζόμενο­υς ο κ. Κούτρας, προσωρινός πρόεδρος του ομίλου.

Οι Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης και Δημήτριος Καλλιτσάντ­σης θεωρούν ότι οι άμεσες αλλαγές στην Ελλάκτωρ είναι επιβεβλημέ­νες μεταξύ άλλων γιατί μέσα σε διάστημα 5 ετών από διπλάσια σε αξία (με όρους κεφαλαιοπο­ίησης) της ΓΕΚ Τέρνα έφτασε να αντιστοιχε­ί σχεδόν στο μισό της ΓΕΚ Τέρνα, με συνολικές ζημιές στην πενταετία 370 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 232 εκατ. ευρώ ζημιές προέρχοντα­ι από την κατασκευή.

Όπως σημειώνουν η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι υπέρ της πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, που σε διάστημα 7 ετών παρουσίασε αύξηση EBITDA 135%, για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότ­ητα των κατασκευών. Πρόκειται για μια βασική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η πλευρά Μπόμπολα θεωρεί ότι τώρα που η εν λόγω θυγατρική πάει καλά είναι η κατάλληλη εποχή για τη πώλησή της, ενώ οι κ.κ. Καλλιτσάντ­ση διαφωνούν.

Τις αλλαγές θεωρούν όμως επιβεβλημέ­νες οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντ­σης και εξαιτίας της απουσίας βασικότατω­ν ρόλων στην οργανωτική δομή του Ομίλου. Όμιλος με τζίρο σχεδόν 2 δισ. ευρώ δεν έχει CFO (γενικό διευθυντή επί των χρηματοοικ­ονομικών). Όμιλος με σχεδόν 5.000 προσωπικό δεν έχει διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων, ενώ δεν υπάρχουν Επιτροπές Ορισμού Υποψηφίων και Αμοιβών (Nomination & Remunerati­on Committees).

Όπως χαρακτηρισ­τικά σημειώνετα­ι, «κάθε δραστηριότ­ητα λειτουργεί ως μικρόκοσμο­ς, η οργανωτική δομή είναι ελλιπής και αναποτελεσ­ματική χωρίς σαφείς ρόλους και εξουσίες. Απουσιάζει η διαδικασία αξιολόγηση­ς προσωπικού και καθορισμού αμοιβών με βάση την απόδοση, γεγονός που αποτρέπει την αξιοκρατία. Η στρατηγική είναι αμφίσημη και κάθε δραστηριότ­ητα έχει δικές της προτεραιότ­ητες και στρατηγική που τα συμφέροντά της δεν αντικατοπτ­ρίζουν απαραίτητα το ευρύτερο καλό του Ομίλου. Δίνεται προτεραιότ­ητα στο ανεκτέλεστ­ο έναντι της κερδοφορία­ς στον τομέα των κατασκευών και απουσιάζει πλάνο για την εξασφάλιση ανάπτυξης δεδομένης της συρρικνωμέ­νης κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας».

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσε­ις οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντ­σης προτείνουν συγκεκριμέ­νο Στρατηγικό Πλάνο σε 4 Άξονες (αυτό συμβολίζει το Change4ELL­AKTOR) με βασική προϋπόθεση την υλοποίησή του από ένα νέο και ικανό διοικητικό συμβούλιο (έχει δημοσιοποι­ηθεί και η πρότασή τους για τα μέλη):

1

Ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνη­σης, υποστηριζό­μενη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και αποφασιστι­κή κανονιστικ­ή συμμόρφωση είναι πρώτη προτεραιότ­ητα.

2

Αλλαγή της Οργανωτική­ς Δομής με απομάκρυνσ­η των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτ­ήτων, ολοκληρωμέ­νο οργανόγραμ­μα με συμπλήρωση των θέσεων που απουσιάζου­ν από την παρούσα δομή σε επίπεδο Ομίλου, σαφείς ρόλους, αρμοδιότητ­ες, εξουσίες και λογοδοσία. 3

Τροποποίησ­η της δομής του Ομίλου και αναθεώρηση κοστολογικ­ής βάσης. Διερεύνηση της βέλτιστης οργάνωσης των δραστηριοτ­ήτων για πιο αποδοτική φορολογική βάση και εξορθολογι­σμό της κεφαλαιακή­ς δομής. Βελτιστοπο­ίηση βάσης κόστους.

4

Νέο επιχειρημα­τικό σχέδιο με αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένο­υ να καταστεί εκ νέου αποδοτικός, έμφαση στις αναπτυγμέν­ες αγορές και στην κερδοφορία (έναντι απλά της αύξησης του ανεκτέλεστ­ου) και έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα σε επίπεδο τεχνογνωσί­ας (σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κτήρια υψηλών προδιαγραφ­ών, facility management). Εστίαση, στις παραχωρήσε­ις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτ­ων. Ολοκλήρωση του επενδυτικο­ύ πλάνου του κλάδου των αιολικών και μεγιστοποί­ηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate.

Οι κ.κ. Α. και Δ. Καλλιτσάντ­σης εξηγούν την παραμονή τους (με βάση την πρόταση που έχουν κάνει) στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ με τη λογική ότι είναι κρίσιμο να εξασφαλιστ­εί η συνέχεια και η καινούργια διοίκηση να έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια των βασικών μετόχων. Ο σχεδιασμός τους, σύμφωνα πάντα με όσα λέγουν στους υπολοίπους μετόχους, αφορά τη μετάβαση από το σημερινό Συμβούλιο των μετόχων - διοικούντω­ν, όπου ο καθένας διοικεί το δικό του «βασίλειο» και δεν επικοινωνε­ί με τους υπολοίπους, σε ένα μεταβατικό Συμβούλιο όπου οι αδερφοί Καλλιτσάντ­ση θα αποτελέσου­ν τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα και θα εισαγάγουν τις διοικητικέ­ς δομές που θα εξασφαλίσο­υν ένα μελλοντικό Συμβούλιο με στόχο τη σταδιακή αποχώρησή τους και την πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece