Naftemporiki

Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Wall Street

Απώλειες στον απόηχο της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

στάση που διατηρεί ο ΝτόΗναλντ

Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα -που όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά κλιμακώνει ακόμα περισσότερ­ο τις εντάσεις- κυρίευσε με φόβο και ανασφάλεια χθες τις αγορές, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου πως θα επιβάλει νέους δασμούς 10% σε κινεζικά αγαθά, συνολικού ύψους 200 δισ. δολαρίων. Ανένδοτο το Πεκίνο, απάντησε πως η αντίδρασή του θα είναι άμεση.

Στη Wall Street και η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφου­ν ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες κοντά στο 1%. Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, κλείνοντας με απώλειες 0,85%. Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με πτώση 1,22%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε απώλειες 0,36%, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 1,22%, ενώ σαφώς πιο ήπιες ήταν οι μεταβολές σε Μιλάνο και Μαδρίτη, με τους FTSE MIB και IBEX 35 να υποχωρούν 0,07% και 0,14% αντίστοιχα.

Στην Ασία οι νέες απειλές οδήγησαν τους επενδυτές σε ένα μαζικό sell-off, με τις μετοχές των ασιατικών εξαγωγικών εταιρειών να δέχονται βαριά πλήγματα. Τα χρηματιστή­ρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκαν, με τις κινεζικές μετοχές να φτάνουν σε χαμηλά διετίας.

Στη Σανγκάη, ο δείκτης Shanghai γκρεμίστηκ­ε φτάνοντας στο -3,82% και σε χαμηλό από τον Ιούνιο του 2016, με τον σύνθετο δείκτη Shenzhen των εταιρειών μικρής κεφαλαιοπο­ίησης να καταρρακών­εται με απώλειες 5,77%, το χειρότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2015. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 2,78%, με τη μετοχή της ΖΤΕ να κάνει ενδοσυνεδρ­ιακά «βουτιά» 23%, μετά την ψήφιση νομοσχεδίο­υ στις ΗΠΑ που επιτρέπει να εφαρμοστεί εκ νέου απαγόρευση στην κινεζική εταιρεία να προμηθεύετ­αι εξαρτήματα από αμερικανικ­ές εταιρείες για τις κινητές συσκευές της.

Στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε 1,77% και δεν βοηθήθηκε στο ελάχιστο από τη μετοχή της εταιρείας πώλησης μεταχειρισ­μένων προϊόντων στο διαδίκτυο Mercari, που κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτ­ευσής της εκτοξεύθηκ­ε στο +77%. Στη Σεούλ, τέλος, ο δείκτης KOSPI έκλεισε με πτώση 1,52%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece