Naftemporiki

Έψαξαν για καταφύγια

Ελβετικό φράγκο και γιεν ευνοημένα από την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηπολεμική ρητορική Τραμπ και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μετά τις απειλές για νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα οδήγησαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του ελβετικού φράγκου και του γιεν, νομίσματα που παραδοσιακ­ά αποτελούν καταφύγια σε περιόδους οικονομική­ς ή γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας.

Κερδισμένο και το δολάριο από τον εμπορικό πόλεμο, ενώ νομίσματα αναδυομένω­ν αγορών και κινεζικό γιουάν μεταξύ των μεγάλων «χαμένων», όπως και τα νομίσματα χωρών εξαγωγής πρώτων υλών. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε βάλει στο στόχαστρο κινεζικές εισαγωγές 50 δισ. δολαρίων.

Σκληρή η απάντηση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, προειδοποι­ώντας ότι το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα. Οι φόβοι μήπως ένας εμπορικός πόλεμος αποβεί επιζήμιος για την παγκόσμια ανάπτυξη άσκησαν πιέσεις στο κινεζικό γιουάν, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά πενταμήνου, στα 6,491 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε το όριο του 95, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Απώλειες για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το όριο του 1,16, ενώ άγγιξε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του γιεν, στα 127 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε και έναντι του δολαρίου, που βρέθηκε κάτω από τα 110 γιεν.

Προβάδισμα του ελβετικού φράγκου, κυρίως έναντι του ευρώ, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά επταμήνου, στο 1,3151 έναντι του δολαρίου.

Τα νομίσματα αναδυομένω­ν αγορών παρασύρθηκ­αν στη δίνη του εμπορικού πολέμου, με τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα να οδηγούν σε αρνητικό έδαφος τα περισσότερ­α νομίσματα. Το ραντ δέχθηκε τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές απομακρύνο­νται από τις αναδυόμενε­ς αγορές, εν μέρει εξαιτίας της προοπτικής ενός παρατεταμέ­νου εμπορικού πολέμου, σε συνδυασμό με τα σχέδια της Fed για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, οι συναλλαγμα­τικές κρίσεις σε Τουρκία και Αργεντινή τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στο αρνητικό κλίμα.

Απώλειες άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας για την τουρκική λίρα, υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά στις 4,77 έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές εν αναμονή των βουλευτικώ­ν εκλογών της Κυριακής. Απώλειες και για το πέσο Αργεντινής, αλλά και για το ρωσικό ρούβλι, στον απόηχο της διολίσθηση­ς των τιμών του πετρελαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece