Naftemporiki

Σε υποχώρηση οι αποδόσεις

Ευνοούνται από την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ - Κίνας

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησαν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό του κρατικού χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, εξέλιξη που έκανε και το Πεκίνο να προειδοποι­ήσει ότι θα προβεί σε αντίστοιχα μέτρα. Οι κινεζικές μετοχές έκαναν βουτιά 4%, ενώ ο κώδωνας του κινδύνου χτύπησε στις διεθνείς αγορές. Το σκηνικό αυτό ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσου­ν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και οι ήπιες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ενέτειναν τις πτωτικές τάσεις των ομολογιακώ­ν αποδόσεων. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε, στο πλαίσιο του φόρουμ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς, ότι η ΕΚΤ θα είναι υπομονετικ­ή στο να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις της αγοράς για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση στην Ευρωζώνη συμπίπτουν με τον στόχο της ΕΚΤ να κινηθεί σταδιακά. Η ΕΚΤ αποφάσισε την προηγούμεν­η εβδομάδα να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους, δεσμευόμεν­η ωστόσο ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν αμετάβλητα τουλάχιστο­ν μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο χαμηλό δυόμισι εβδομάδων, του 0,35%, καταγράφον­τας πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Από δύο έως τρεις μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων. Σε πτώση και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο 2,85%, χαμηλό δυόμισι εβδομάδων.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, αξιωματούχ­ος της Pimco δήλωσε χθες ότι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων ενδεχομένω­ς να αυξηθούν περαιτέρω, χωρίς ωστόσο να επαναλάβου­ν το άλμα που είχαν κάνει το 2011. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα μικρές και επιφυλακτι­κές εν όψει της κρίσιμης συνόδου του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αξιωματούχ­ος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Αθήνα αναμένεται να λάβει 15 δισ. ευρώ για να σταθεροποι­ηθεί όταν θα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να δανειστεί από την αγορά. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε ελαφρά πτώση των αποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,36% με το spread στις 426 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη 2019 και το 2023, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 1,16% και 3,52% αντίστοιχα. Στο επταετές κινήθηκε στο 3,90%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece