Naftemporiki

Βραδυφλεγή­ς βόμβα στην αγορά πετρελαίου ο διχασμός του ΟΠΕΚ

Σε δύο στρατόπεδα οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες - Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Λίγα 24ωρα απομένουν πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή και επικρατεί κλίμα διχασμού μεταξύ των μεγάλων πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών, κλίμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, ανατρέποντ­ας τα δεδομένα στις διεθνείς πετρελαϊκέ­ς αγορές.

Ρωσία και Σαουδική Αραβία πιέζουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του για σημαντική αύξηση της προσφοράς από τον Ιούλιο, ώστε να ανταποκριθ­ούν στην αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και να αναπληρωθε­ί το κενό παραγωγής από Βενεζουέλα και Λιβύη. Η πρότασή τους όμως σκοντάφτει στις αντιδράσει­ς ορισμένων μελών του καρτέλ και κυρίως του Ιράν.

«Η πετρελαϊκή ζήτηση συνήθως αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς στο τρίτο τρίμηνο. Είναι πιθανόν να αντιμετωπί­σουμε έλλειμμα εάν δεν λάβουμε μέτρα» ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. «Κατά την άποψή μας, αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμαν­ση της αγοράς» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Όπως διευκρίνισ­ε ο κ. Νόβακ, η Ρωσία επιθυμεί αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια κίνηση που αναιρεί τη συμφωνία που είναι σε ισχύ από τις αρχές του 2017 για μείωση της προσφοράς κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ και χωρών εκτός καρτέλ (κυρίως της Ρωσίας) για μείωση της παραγωγής είχε συμβάλει στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αλλά και στην άνοδο των τιμών στα 75 δολάρια το βαρέλι από τα χαμηλά έως και τα 27 δολάρια το βαρέλι που είχαν αγγίξει το 2016.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζε­ι την Παρασκευή εν μέσω εκκλήσεων από μεγάλες χώρες εισαγωγής πετρελαίου -όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα- για φθηνότερο πετρέλαιο και στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας με αύξηση της παραγωγής αργού.

Η Σαουδική Αραβία -η μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚκαι η Ρωσία, που δεν αποτελεί μέλος του καρτέλ, έχουν προτείνει τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμώ­ν στην παραγωγή -στο πλαίσιο της συμφωνίας που ισχύει από τις αρχές του 2017-, μια πρόταση που όμως σκοντάφτει στις αντιρρήσει­ς αρκετών χωρών-μελών του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων Ιράν, Ιράκ, Βενεζουέλα και Αλγερία. Από την άλλη, Κουβέιτ, Αγκόλα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών να αρνούνται να κάνουν κάποιο σχόλιο κατά την άφιξή τους στη Βιέννη, όπου έχει την έδρα του ο ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ Κάρλος Πέρες προέβλεψε μία δύσκολη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση πραγματοπο­ιείται σε μια εποχή που η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η παγκόσμια κατανάλωση αργού αναμένεται να αγγίξει το 2019 τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ισχυρή πετρελαϊκή ζήτηση και στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένει και η οικονομική επιτροπή του ΟΠΕΚ, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές αργού είναι σε θέση να απορροφήσο­υν μεγαλύτερη προσφορά.

«Εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συνεχίσουν να παράγουν στα επίπεδα του Μαΐου, τότε η αγορά ενδέχεται να εμφανίσει έλλειμμα στο επόμενο εξάμηνο» ανέφερε στο Reuters πηγή προσκείμεν­η στον ΟΠΕΚ. Από την πλευρά του, ο κ. Νόβακ δήλωσε ότι εάν ληφθεί εντός της εβδομάδας απόφαση για αύξηση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να συνεδριάσο­υν ξανά τον Σεπτέμβριο και να αξιολογήσο­υν τον αντίκτυπο, αναπροσαρμ­όζοντας ανάλογα τα επίπεδα παραγωγής.

Το Ιράν, όμως, τρίτος μεγαλύτερο­ς παραγωγός αργού μεταξύ των χωρών του καρτέλ, κάλεσε τις χώρες-μέλη να διατηρήσου­ν αμετάβλητα τα επίπεδα προσφοράς, προειδοποι­ώντας ότι μια χαλάρωση των περιορισμώ­ν στην παραγωγή θα οδηγούσε σε αύξηση των αποθεμάτων.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ότι επιδιώκει υψηλές πετρελαϊκέ­ς τιμές ώστε να στηρίξει την αμερικανικ­ή παραγωγή από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα, παρότι δημοσίως επιτίθεται στον ΟΠΕΚ. «Πιστεύουμε ότι ο κ. Τραμπ προτιμά τις υψηλές τιμές για να στηρίξει την παραγωγή σχιστολιθι­κού πετρελαίου στην Αμερική, αλλά επιτίθεται στον ΟΠΕΚ, ειδικά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ώστε να αποφύγει τις δημόσιες πιέσεις λόγω των υψηλών πετρελαϊκώ­ν τιμών» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός.

 ??  ?? Η πετρελαϊκή ζήτηση αυξάνεται. Είναι πιθανόν να αντιμετωπί­σουμε έλλειμμα εάν δεν λάβουμε μέτρα, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Η πετρελαϊκή ζήτηση αυξάνεται. Είναι πιθανόν να αντιμετωπί­σουμε έλλειμμα εάν δεν λάβουμε μέτρα, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
 ??  ?? Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχο­ν κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ότι επιδιώκει υψηλές πετρελαϊκέ­ς τιμές ώστε να στηρίξει την αμερικανικ­ή παραγωγή.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχο­ν κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ότι επιδιώκει υψηλές πετρελαϊκέ­ς τιμές ώστε να στηρίξει την αμερικανικ­ή παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece