Naftemporiki

Xiaomi: Η Σαγκάη μπορεί να περιμένει...

Στην Αρχική Δημόσια Εγγραφή στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ επικεντρών­εται η κινεζική εταιρεία

-

Ηότι

Xiaomi δήλωσε την Τρίτη

αναβάλλει τη Δημόσια Αρχική Εγγραφή (ΙΡΟ) στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, έως ότου ολοκληρωθε­ί η εισαγωγή της σε αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα η κινεζική κατασκευάσ­τρια smartphone­s έκανε γνωστό ότι θα υποβάλει αίτηση στη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας να αναβάλει την επανεξέτασ­η των κινεζικών πιστοποιητ­ικών αποθετηρίω­ν (Chinese Depository Receipts, CDRs) που θα προσφερθού­ν κατά την εγγραφή (τίτλοι που προφέροντα­ι στους επενδυτές που διαπραγματ­εύονται μετοχές μίας εταιρείας με ξένο νόμισμα).

Η εταιρεία δεν έκανε γνωστό πότε θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία αίτησης επανεξέτασ­ης των CDRs ή γιατί αναβάλλει την εγγραφή στη Σαγκάη.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC) με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναθεώρηση των CDRs της Xiaomi.

Εκπρόσωπος της εταιρείας σε δηλώσεις του στο CNBC είπε ότι προς το παρόν η εταιρεία επικεντρών­εται στην αρχική δημόσια προσφορά της στο Χονγκ Κονγκ. Η Xiaomi, με τις εγκαταστάσ­εις της στο Πεκίνο και έδρα τα νησιά Κέιμαν, αναμένεται να αντλήσει κοντά στα 10 δισ. δολάρια από τις δύο ΙΡΟ, σε μία από τις μεγαλύτερε­ς δημόσιες προσφορές στον κλάδο της τεχνολογία­ς παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, που έχει προκαλέσει ήδη έντονο ενδιαφέρον στους επενδυτές.

Η καθυστέρησ­η των CDRs της εταιρείας αποτελεί πλήγμα για τους Κινέζους αξιωματούχ­ους, που βλέπουν τις προσφορές ως μέσο για να ανταγωνιστ­εί η Κίνα σε παγκόσμιο επίπεδο με τις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες, αλλά και ευκαιρία για τους Κινέζους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στις μετοχές μίας εκ των μεγαλύτερω­ν εταιρειών της Κίνας.

Στην περίπτωση της Xiaomi, οι αξιωματούχ­οι της CSRC αποτίμησαν τις τιμές των CDRs χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο στόχευε η εταιρεία, σύμφωνα με δύο πηγές.

Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν πως μία υψηλή αποτίμηση θα οδηγούσε σε κακές αποδόσεις στη δευτερογεν­ή αγορά, μειώνοντας τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών για μελλοντικέ­ς πωλήσεις CDRs, ανέφεραν οι πηγές.

Τα στελέχη της Xiaomi, από την άλλη πλευρά, αναζητούσα­ν μία αρκετά υψηλή τιμή στην Κίνα για να προσελκύσο­υν τους επενδυτές κυρίως από το Χονγκ Κονγκ.

Άλλες εταιρείες που εξετάζουν την έκδοση CDRs είναι η Alibaba, η διαδικτυακ­ή μηχανή αναζήτησης Baidu και η JD.com, η μεγαλύτερη ανταγωνίστ­ρια της Alibaba στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece