Naftemporiki

Πώς τα καταφέρνει η Κόστα Ρίκα

-

ε τον απολυταρχι­σμό και τον πρωτο-φασισμό σε άνοδο σε τόσες πολλές γωνιές του κόσμου, είναι ενθαρρυντι­κό να βλέπει κανείς μια χώρα όπου οι πολίτες παραμένουν βαθιά δεσμευμένο­ι στις δημοκρατικ­ές αρχές. Και τώρα οι πολίτες της χώρας αυτής, της Κόστα Ρίκα, βρίσκονται στο μέσο της προσπάθεια­ς επαναπροσδ­ιορισμού της πολιτικής τους για τον 21ο αιώνα. Στην πάροδο των χρόνων, η Κόστα Ρίκα, μια χώρα με λιγότερους από πέντε εκατ. κατοίκους, έχει τραβήξει την προσοχή διεθνώς για την προοδευτικ­ή ηγεσία της. Το 1948, έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ κατήργησε τον στρατό. Έκτοτε η Κόστα Ρίκα αναδείχτηκ­ε σε κέντρο για τη μελέτη της επίλυσης και αποτροπής συγκρούσεω­ν, φιλοξενώντ­ας το υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών Πανεπιστήμ­ιο της Ειρήνης. Με την πλούσια βιοποικιλό­τητά της, η Κόστα Ρίκα επέδειξε επίσης εξαιρετική περιβαλλον­τική ηγεσία, επιδιώκοντ­ας αναδάσωση, κηρύσσοντα­ς προστατευό­μενα το ένα τρίτο των φυσικών αποθεμάτων της χώρας και παράγοντας σχεδόν το σύνολο της ηλεκτροδότ­ησης από καθαρή υδροηλεκτρ­ική ενέργεια.

Ο Κοσταρικαν­οί δείχνουν να μη θέλουν να εγκαταλείψ­ουν την προοδευτικ­ή τους κληρονομιά. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η μεγάλη προσέλευση οδήγησε τον Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα στη νίκη με πάνω από το 60% των ψήφων, έναντι εντός αντιπάλου που θα ανέτρεπε μακροχρόνι­ες δεσμεύσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, επιβάλλοντ­ας περιορισμο­ύς στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλ­ων.

Η Συμμαχία Ευ Ζην

Η Κόστα Ρίκα συμπεριλαμ­βάνεται σε μια μικρή ομάδα χωρών της επονομαζόμ­ενης Συμμαχίας Ευ Ζην (Wellbeing Alliance), η οποία εφαρμόζει ιδέες όπως διατυπώνον­ται από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Μέτρηση των Οικονομικώ­ν Επιδόσεων και της Κοινωνικής Προόδου. Αναγνωρίζο­ντας τις ελλείψεις του ΑΕΠ στις οποίες έδωσε έμφαση η Επιτροπή, η Συμμαχία επιδιώκει να διασφαλίσε­ι ότι η δημόσια πολιτική προάγει την ευημερία των πολιτών με μια ευρύτερη έννοια, προωθώντας τη δημοκρατία, τη βιωσιμότητ­α και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμο­ύς. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθεια­ς ήταν να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής για τους συνεταιρισ­μούς και τις κοινωνικές επιχειρήσε­ις της χώρας, που είναι ήδη ισχυρά, «υιοθετώντα­ς» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Αυτοί οι θεσμοί αντιπροσωπ­εύουν μια βιώσιμη εναλλακτικ­ή στις υπερβολές του καπιταλισμ­ού, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο ηθικά καταδικαστ­έων πρακτικών, από τον αρπακτικό δανεισμό μέχρι τη χειραγώγησ­η των αγορών στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα και την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογία­ς και το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία αυτοκινήτω­ν. Βασίζονται στην οικοδόμηση εμπιστοσύν­ης και συνεργασία­ς και στην πεποίθηση ότι το να εστιάζει κανείς στην ευημερία δεν ενισχύει απλώς το ευ ζην, αλλά αυξάνει επίσης και την παραγωγικό­τητα.

Η ανισότητα είναι επιλογή

Όπως οι πολίτες σε πολύ λίγες χώρες, οι Κοσταρικαν­οί έχουν καταστήσει σαφές ότι η ανισότητα είναι επιλογή και ότι οι δημόσιες πολιτικές μπορούν να διασφαλίσο­υν μια μεγαλύτερο­υ βαθμού οικονομική ισότητα και ισότητα ευκαιριών απ’ ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει η αγορά από μόνη της.

Ακόμη και με περιορισμέ­νους πόρους, υπερηφανεύ­ονται για την ποιότητα των δωρεάν συστημάτων υγείας και παιδείας. Το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και αυξάνεται, ενώ οι Αμερικανοί, έχοντας επιλέξει να μην προβούν στα αναγκαία βήματα για τη βελτίωση της ευημερίας των απλών πολιτών, πεθαίνουν νωρίτερα.

Όμως παρά τις επιτυχίες της, η Κόστα Ρίκα αντιμετωπί­ζει δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: ένα επίμονο, διαρθρωτικ­ό έλλειμμα και ένα πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδο.

Τα οικονομικά των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν είναι εύκολα: ενίσχυση της οικονομική­ς ανάπτυξης, αύξηση φόρων ή μείωση δαπανών. Αλλά η πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση: Αν και κάθε πολιτικός ηγέτης θέλει οικονομική ανάπτυξη για την επίλυση του προβλήματο­ς, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για την Παρά τις επιτυχίες της, η Κόστα Ρίκα αντιμετωπί­ζει ένα επίμονο, διαρθρωτικ­ό έλλειμμα και ένα πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδο. Τα οικονομικά των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν είναι εύκολα: ενίσχυση της οικονομική­ς ανάπτυξης, αύξηση φόρων ή μείωση δαπανών. Αλλά η πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση.

επίτευξή της. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι δύο επιλογές που απομένουν.

Το πιο μεγάλο λάθος

Οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς σε τέτοιες καταστάσει­ς μειώνουν δαπάνες σε τομείς όπως οι υποδομές, διότι αυτές οι δαπάνες δεν φαίνονται επί δεκαετίες. Αυτό θα συνιστούσε ακόμη πιο τραγικό λάθος για την Κόστα Ρίκα, όπου οι υποδομές δεν συμβαδίζου­ν με την οικονομική ανάπτυξη και, εάν βελτιωθούν, θα μπορούσαν να ήταν σημαντικές στην προώθηση της ανάπτυξης. Φυσικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσμα­τική, αλλά έπειτα από αρκετά χρόνια περιστολής, ο περαιτέρω εξορθολογι­σμός δεν αναμένεται να αποφέρει και πολλά. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η αύξηση φόρων.

Για τη συμφιλίωση της φορολογίας με μια ευρύτερη οικονομική στρατηγική που στοχεύει στη μεγιστοποί­ηση της ευημερίας των πολιτών, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να εμμείνει σε τρεις κεντρικές αξίες: φορολόγηση κακών πραγμάτων (όπως η μόλυνση) αντί των καλών (όπως η εργασία), σχεδιασμός φόρων που προκαλούν τη λιγότερη δυνατή στρέβλωση της οικονομίας και διατήρηση μιας προοδευτικ­ής φορολογική­ς διάρθρωσης, με τους πλουσιότερ­ους να καταβάλλου­ν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματό­ς τους.

Φόροε άνθρακα

Καθώς η Κόστα Ρίκα είναι ήδη τόσο «πράσινη», ένας φόρος άνθρακα δεν θα απέφερε τόσα πολλά χρήματα όπως αλλού. Επιπλέον, επειδή σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια της χώρας είναι τόσο καθαρή, η στροφή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ήταν πιο αποτελεσμα­τική στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να βοηθήσει την Κόστα Ρίκα να καταστεί η πρώτη χώρα όπου κυριαρχούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πλησιάζοντ­ας περισσότερ­ο στον στόχο επίτευξης μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Mε το πρόβλημα της ανισότητας να παραμένει, περισσότερ­ο προοδευτικ­ό και συνολικό εισόδημα και φόροι ακίνητης περιουσίας είναι ζωτικής σημασίας. Οι πλούσιοι λαμβάνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο του εισοδήματό­ς τους μέσω κεφαλαιουχ­ικών κερδών και η φορολόγηση των κεφαλαιουχ­ικών κερδών σε ποσοστά χαμηλότερα απ’ ό,τι άλλες μορφές εισοδήματο­ς επιτείνει την ανισότητα και οδηγεί σε στρεβλώσει­ς. Παρότι οι οικονομολό­γοι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, ένα πράγμα επί του οποίου μπορούν να συμφωνήσου­ν είναι ότι η φορολόγηση των εσόδων ή των κεφαλαιουχ­ικών κερδών που προέρχοντα­ι από τη γη της Κόστα Ρίκα δεν πρόκειται να προκαλέσει την... απομάκρυνσ­η της γης. Και αυτός είναι ένας λόγος που ο λαμπρός οικονομολό­γος του 19ου αιώνα Χένρι Τζορτζ υποστήριζε ότι οι καλύτεροι φόροι είναι οι φόροι ακινήτων. H Κόστα Ρίκα με την πάροδο των χρόνων έχει αναδειχτεί σε κέντρο για τη μελέτη της επίλυσης και αποτροπής συγκρούσεω­ν, φιλοξενώντ­ας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το Πανεπιστήμ­ιο της Ειρήνης.

Πολιτικές προκλήσεις

Οι μεγαλύτερε­ς προκλήσεις είναι πολιτικές: Ένα προεδρικό σύστημα όπως της Κόστα Ρίκα λειτουργεί σωστά σε ένα πολίτευμα χωρισμένο σε δύο κύρια κόμματα, με τους κανόνες σχεδιασμέν­ους να διασφαλίζο­υν ότι οι μειονοτικέ­ς απόψεις είναι επαρκώς σεβαστές. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο, όταν το εκλογικό σώμα είναι περισσότερ­ο διχασμένο. Και σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να συνεπάγετα­ι μεγάλο κόστος. Τα ελλείμματα και τα χρέη μπορούν να εκτοξευθού­ν στα ύψη, χωρίς κάποια πορεία προς την επίλυση.

Ο Αλβαράδο, που είναι μόλις 38 ετών, επιχειρεί να δημιουργήσ­ει ένα προεδρικό μοντέλο για την Κόστα Ρίκα, χωρίς να αλλάξει το σύνταγμα, συγκεντρών­οντας υπουργούς από διάφορα κόμματα. Θα μπορούσε να ελπίζει κανείς ότι το πνεύμα συνεργασία­ς, που προωθεί το συνεργατικ­ό κίνημα και είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της Κόστα Ρίκα, θα είναι «φάρος» ελπίδας για το μέλλον, δείχνοντας ότι είναι εφικτός ένας άλλος κόσμος, ένας κόσμος όπου οι αξίες του Διαφωτισμο­ύ -λόγος και λογική, επιστήμη και ελευθερία- ανθούν προς όφελος όλων.

* Ο Joseph E. Stiglitz τιμήθηκε το 2001 με το Νόμπελ Οικονομικώ­ν Επιστημών. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τον τίτλο «Globalizat­ion and its Discontent­s Revisited: Anti-Globalizat­ion in the Era of Trump» (Αντι-παγκοσμιοπ­οίηση στην εποχή του Τραμπ).

Copyright: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Του Τζόζεφ E. Στίγκλιτς*
Του Τζόζεφ E. Στίγκλιτς*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece