Naftemporiki

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων εκλογών

-

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες η συμμαχία του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικ­ού Κινήματος (MHP) αν δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλι­ο μετά τις εκλογές της Κυριακής ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, η συμμαχία του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει με μικρή διαφορά την κοινοβουλε­υτική της πλειοψηφία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ενδεχομένω­ς να χρειαστεί δεύτερο γύρο για να εκλεγεί πρόεδρος.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι το πρόσφατο δημοψήφισμ­α (για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών) δίνει είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλι­ο την εξουσία να προκηρύξου­ν πρόωρες εκλογές αν υπάρξει «κώλυμα» - για παράδειγμα αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. «Αν η προεδρία και το κοινοβούλι­ο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματι­κών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστού­ν. Για παράδειγμα, (...) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές» είπε ο ηγέτης του εθνικιστικ­ού MHP.

Η απαγόρευση των F35

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επέκρινε την απόφαση της αμερικανικ­ής Γερουσίας να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάν­εται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F35 της Lockheed Martin στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγική­ς σύμπραξης.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε προχθές έναν αμυντικό προϋπολογι­σμό ύψους 716 δισ. δολαρίων, στον οποίο περιλαμβάν­εται τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece