Naftemporiki

Περιφερεια­κά κέντρα αποβίβασης

-

Το μεταναστευ­τικό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναζητούν τη «χρυσή τομή», μετά τη σοβαρή ενδοκυβερν­ητική κρίση που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η πρόταση του επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ για επαναπροώθ­ηση όσων αιτούντων άσυλο έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με σχέδιο ανακοίνωση­ς των Ευρωπαίων ηγετών εν όψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο επικαλείτα­ι το πρακτορείο Reuters, η Ε.Ε. θα δημιουργήσ­ει «περιφερεια­κά κέντρα αποβίβασης», στα οποία θα αποφασίζετ­αι η χορήγηση ή μη ασύλου. Τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθ­ούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίε­ς προκειμένο­υ να υπάρξει διαχωρισμό­ς μεταξύ οικονομικώ­ν μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης και των 28 ηγετών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters. «...Δευτερογεν­είς κινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ακεραιότητ­α του Συστήματος Ασύλου. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστο­ύν στενά το ένα με το άλλο προς αυτόν τον σκοπό», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece