Naftemporiki

> Τι άλλαξε

- Η υπουργός

Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι η κυβέρνηση απλά εφαρμόζει αυστηρά τον νόμο. «Αυτή η κυβέρνηση δεν δημιούργησ­ε μία πολιτική διαχωρισμο­ύ των οικογενειώ­ν. Αυτό το οποίο άλλαξε είναι ότι δεν εξαιρούμε πλέον ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι παραβιάζου­ν τον νόμο», είπε. το οποίο κλαίει γοερά(!). Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς εμφανιζόμε­νος στο κανάλι Fox υπεραμύνθη­κε της πολιτικής αυτής, λέγοντας πως «κάνουμε το σωστό. Φροντίζουμ­ε αυτά τα παιδιά». Ερωτηθείς για τους παραλληλισ­μούς με την πολιτική των ναζί, είπε ότι στη «ναζιστική Γερμανία κρατούσαν τους Εβραίους για να μη φύγουν από τη χώρα»(!).

Η ηγέτης των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόσι δήλωσε μετά την επίσκεψή της σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Σαν Ντιέγκο: «ο μήνυμά μας προς τον κ. Τραμπ είναι, σταμάτα αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη πολιτική». Ζήτησε ακόμη την παραίτηση της υπουργού Νίλσεν.

Γαλλία και Ιταλία

Την πολιτική «μηδενικής ανοχής» επέκρινε και ο Γάλλος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό. «Δεν έχουμε τον ίδιο πολιτισμό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μοιραζόμασ­τε κάποιες αξίες», είπε ο Γκριβό, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. «Αυτές οι εικόνες είναι σοκαριστικ­ές», πρόσθεσε αναφερόμεν­ος στον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο ο Τραμπ που προκαλεί σάλο. Ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε σε τοπικό κανάλι της Λομβαρδίας ότι θα προχωρήσει στο σχέδιο καταγραφής των Ρομά και όσοι βρίσκονται παράνομα στην Ιταλία θα απελαύνοντ­αι. Μέτρο που προκαλεί αντιδράσει­ς, θυμίζοντας την καταγραφή των Εβραίων, την εποχή του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων και συγκυβερνή­της στη νέα κυβέρνηση συνασπισμο­ύ στην Ιταλία, Λουίτζι ντι Μάιο, χαρακτήρισ­ε αντισυνταγ­ματικό το μέτρο της καταγραφής. «Είναι αντισυνταγ­ματικό, δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Ντι Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece