Naftemporiki

Χρέος, Σκοπιανό και ΑΝΕΛ καθορίζουν τον πολιτικό ορίζοντα

Τα ενδεχόμενα για τον χρόνο των επόμενων εκλογών

-

Ηυπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες για το Σκοπιανό ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποδυναμών­ει με ταχείς ρυθμούς τους ΑΝΕΛ. Αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί, είναι πιθανό να τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα αντοχών της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς.

Αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τις εντεινόμεν­ες αντιδράσει­ς και αποδοκιμασ­ίες εναντίον κυβερνητικ­ών στελεχών αλλά κυρίως στελεχών των ΑΝΕΛ, αλλά σε αυτή τη φάση, το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν επιτευχθεί κατάληξη των διαπραγματ­εύσεων, εξέλιξη που στην κυβέρνηση θεωρούν σχεδόν βέβαιη, τότε πληρούνται οι δύο προϋποθέσε­ις που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησής του και το χρόνο των επόμενων εκλογών.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας ως όφειλε να πει, άφησε όμως και ένα «αλλά» και αυτό, όπως εξηγούν κομματικές πηγές, εξαρτάται από τρία πράγματα:

Πρώτον, το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας για το χρέος και την επόμενη ημέρα.

Αν το πακέτο της συμφωνίας είναι καλό για την κυβέρνηση, στέλνει θετικό σήμα στις αγορές και αφήνει περιθώρια για διαχείριση μέρους του υπερπλεονά­σματος του 2019 και του 2020 στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, τότε ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές το 2019 τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογέ­ς ή ακόμα τον Οκτώβριο του 2018. Αν το πακέτο της συμφωνίας εκληφθεί ως συνέχεια των μνημονίων, με αυστηρή εποπτεία, δεν πείθει τις αγορές και δεν αφήνει περιθώρια για προεκλογικ­ό πακέτο, τότε ο κ. Τσίπρας θα ψάξει τον κατάλληλο χρόνο των εκλογών, προσπαθώντ­ας να εκμεταλλευ­τεί το καλό κλίμα των ημερών. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείετα­ι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειονότητ­α των στελεχών στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι τέτοια που θα δίνει στην οικονομία το δικαίωμα του restart και στην κυβέρνηση χρόνο να ανασυνταχθ­εί.

Δεύτερον, η υλοποίηση της συμφωνίας στο Σκοπιανό και οι ΑΝΕΛ.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια και το αν η κυβέρνηση Ζάεφ καταφέρει να υλοποιήσει τα βήματα της συμφωνίας ώστε να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το αργότερο όπως φέρεται να έχει υποσχεθεί στον κ. Τσίπρα ο Σκοπιανός ομόλογός του, έχει μεγάλη σημασία για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις αποχωρήσει­ς στους ΑΝΕΛ να συνεχίζοντ­αι και ανησυχούν, ενώ χθες είδαν σε κεντρικό επίπεδο τα στελέχη των ΑΝΕΛ να επαναλαμβά­νουν ότι θα καταψηφίσο­υν τη συμφωνία με τα Σκόπια, ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσου­ν από την κυβέρνηση. Κυβερνητικ­ές πηγές θεωρούν ότι τέτοιες δηλώσεις ανεξάρτητα αν γίνονται για να συγκρατήσο­υν το κύμα φυγής από τους ΑΝΕΛ ή όχι, βάζουν στη συγκυβέρνη­ση συγκεκριμέ­νο χρονικό ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό το ενδεχόμενο, τα δύο αυτά γεγονότα, δηλαδή η κύρωση της συμφωνίας για τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών να συμπέσουν, αν ο πρωθυπουργ­ός αποφασίσει να βαρύνει το προεκλογικ­ό διακύβευμα και με την οριστική εξέλιξη ενός εθνικού ζητήματος όπως το Σκοπιανό, ώστε να δεσμεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει προεκλογικ­ά τι θα κάνει με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Αντάλλαγμα με το χρέος;

Οι καταγγελίε­ς του ανεξάρτητο­υ, πλέον, βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για κρυφή, παράλληλη διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος με αντάλλαγμα το όνομα στο Σκοπιανό, έχει πυροδοτήσε­ι μία νέα, δηλητηριώδ­η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, που η κυβέρνηση αναμένει ότι θα τελειώσει την Πέμπτη, εφόσον το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Ποτέ δεν πρόκειται να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση προχώρησε ή όχι σε παράλληλη διαπραγμάτ­ευση κάτω από το τραπέζι, ποτέ δεν πρόκειται Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος να πει δημοσίως ότι κάτι τέτοιο συνέβη ή δεν συνέβη. Αν η συμφωνία για το χρέος είναι καλή για την ελληνική οικονομία, οι καταγγελίε­ς θα αποδυναμωθ­ούν, αν δεν είναι καλή θα διαψευστού­ν.

 ??  ?? Αν το πακέτο της συμφωνίας για το χρέος είναι καλό για την κυβέρνηση, τότε ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές το 2019, τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογέ­ς ή ακόμα τον Οκτώβριο του 2018.
Αν το πακέτο της συμφωνίας για το χρέος είναι καλό για την κυβέρνηση, τότε ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές το 2019, τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογέ­ς ή ακόμα τον Οκτώβριο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece