Naftemporiki

Συνέχεια «διαξιφισμώ­ν» για τη συμφωνία με Σκόπια

Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

-

Τα ξίφη τους για τα κέρδη και τις ζημίες της συμφωνίας των Πρεσπών διασταυρών­ουν σε σκληρό τόνο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να τονίζει ότι η Ελλάδα «πήρε πίσω το όνομα», επιβάλλοντ­ας στην πΓΔΜ συνταγματι­κή αλλαγή ονομασίας και τη Ν.Δ. να καταλογίζε­ι στην ελληνική κυβέρνηση ότι αναγνώρισε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε χθεσινή συνέντευξή του στον ANT1 έκανε λόγο για «μεγάλα κέρδη» τα οποία λαμβάνει η Ελλάδα με τη συμφωνία όπως είναι η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, η συμφωνία για πρώτη φορά «erga omnes», η συνταγματι­κή αλλαγή και το «μαχαίρι στον αλυτρωτισμ­ό». «Με αυτή τη συμφωνία εμείς δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Παραδέχτηκ­ε, πάντως, ότι η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό και στους συμβιβασμο­ύς «και οι δύο πλευρές παίρνουν κάτι».

Απάντησε δε και στις αιτιάσεις περί αναγνώριση­ς μακεδονική­ς γλώσσας και εθνότητας / ιθαγένειας. «Έχουμε πάρει φοβερά πράγματα και με το μόνο που ασχολούντα­ι είναι τα δύο ζητήματα» είπε και σημείωσε ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστ­ηκε το 1977 από τον ΟΗΕ και καταλόγισε στις κυβερνήσει­ς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν προέβαλαν ενστάσεις.

Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι με τον ισχυρισμό του πως η αναφορά σε Μακεδόνες «δεν ακυρώνει τον αλυτρωτισμ­ό» ουσιαστικά «αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες του 1913». Επικαλέστη­κε δε εκ νέου τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που κατέθεσε στη Βουλή και τα οποία δείχνουν ότι η Ν.Δ. «είχε δεχτεί να διατηρηθεί σε πολλές φάσεις της διαπραγμάτ­ευσης το όνομα Μακεδονία για το εσωτερικό της χώρας».

Στον αντίποδα η Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Κοτζιά να απαντήσει «γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν “Μακεδόνες” και να ισχυρίζοντ­αι ότι μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε στο παρελθόν». Η Ν.Δ. κατηγόρησε, μάλιστα, τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς ότι «απαντά με τη γνωστή αυταρέσκει­α και αλαζονεία του» στην «πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων».

Η Ν.Δ. εξαπέλυσε, όμως, επίθεση και στον βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίν­ο Σέλτσα, καταλογίζο­ντάς του ότι «φέρεται να έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν εναντίον της χώρας μας ως οπαδός της θεωρίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”, ζητώντας να της αναγνωριστ­εί η “μακεδονική γλώσσα” και ο “μακεδονικό­ς πολιτισμός” της». Η Ν.Δ. ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εάν οι απόψεις του κ. Σέλτσα εκφράζουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. ξεκαθαρίζε­ι μέσω της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσε­ι τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ όταν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Ωστόσο, η Πειραιώς δεν εκδηλώνει πρόθεση να ακυρώσει τη συμφωνία όταν θα έρθει η ίδια στην κυβέρνηση και υπογραμμίζ­ει αντίθετα ότι δημιουργού­νται τετελεσμέν­α που δεν είναι δυνατό να ανατραπούν.

 ??  ?? Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό και στους συμβιβασμο­ύς και οι δύο πλευρές παίρνουν κάτι.
Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών
Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό και στους συμβιβασμο­ύς και οι δύο πλευρές παίρνουν κάτι. Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece