Naftemporiki

Πρώτο «πράσινο φως» από τη Βουλή της πΓΔΜ

-

Σε κλίμα έντασης, όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλί­ου της πΓΔΜ ενέκρινε χθες με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, για τη μετονομασί­α της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερ­ο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το “πράσινο φως” στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματ­ιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ, μέσω έντονων αποδοκιμασ­ιών, εντός και εκτός της αίθουσας. Μέσα στο Κοινοβούλι­ο, βουλευτές

Mτης αντιπολίτε­υσης τον αποκαλούσα­ν «προδότη», ενώ μετά την ψηφοφορία βουλευτές του VMRΟ άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλε­υτικές έδρες και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος» και σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας αποχώρησαν από την αίθουσα.

Έξω από το κτήριο του Κοινοβουλί­ου ήταν συγκεντρωμ­ένοι αρκετοί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα και κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας την παραίτησή του. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Σκοπιανός πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το VMRO και έχει ήδη εκδηλώσει την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία, θέσει βέτο η συμφωνία θα επιστρέψει στο Κοινοβούλι­ο. Στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία, να ψηφίσουν δηλαδή «υπέρ» τουλάχιστο­ν 61 βουλευτές, για επανέγκρισ­η. Σε αυτήν την περίπτωση, που είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να ξαναφέρει αντίρρηση, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμέν­ος να την υπογράψει.

Στη συνέχεια, η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμ­α, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, αλλά δρομολογεί­ται μέσα στους δύο με τρεις επόμενους μήνες.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η συνταγματι­κή αναθεώρηση, που με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα της συμφωνίας έχει προγραμματ­ιστεί να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018, η οποία θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το Κοινοβούλι­ο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Αυτό θεωρείται από την Αθήνα αλλά και τους διεθνείς παρατηρητέ­ς ως το τελευταίο και πλέον δύσκολο βήμα για τον πρωθυπουργ­ό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φέρεται πάντως να έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχει ολοκληρώσε­ι τις δικές του δεσμεύσεις και η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece