Naftemporiki

Είναι πιο εύκολο να εστιάζουμε στο λάθος του άλλου παρά στο δικό μας

Η Αθηνά Μαξίμου μας μιλάει για την τραγωδία «Αντιγόνη»

-

να μας φωτίζουν κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με αυτούς. Δεν σταματάνε να ενισχύουν την προσδοκία, την ενθύμηση, την ελπίδα. Αφήνουν χώρο στο φαντασιακό, το απραγματοπ­οίητο. Μας φέρνουν αντιμέτωπο­υς με αιώνια αναπάντητα ερωτήματα της κοινωνίας, της πολιτείας, του σωστού και του λάθους, του μέτρου και της αλαζονείας, του ανθρώπου ως μονάδα και του ανθρώπου ως μέρος μιας πολιτείας, της προσωπικής ανάγκης και της ανάγκης του συνόλου, του δίκαιου και του άδικου.

Στόχος της παράστασής μας είναι, από κοινού με τους θεατές, να δώσουμε ραντεβού με τον μύθο, να ρωτήσουμε και να αναρωτηθού­με. Σε μια εποχή που όλοι έχουμε εύκολη την απάντηση, είναι στοίχημα και πραγματικά επίκαιρο να τίθεται ξανά η ερώτηση».

Γιατί εξακολουθο­ύμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στους οιωνούς;

«Γιατί είναι δύσκολη η αναμέτρηση με την ευθύνη. Είναι πάντα πιο εύκολο να εστιάζουμε στο λάθος του άλλου, παρά στο δικό μας. Για να κοιτάξεις και να ακούσεις τους “οιωνούς”, χρειάζεται τόλμη και θάρρος να αναλογιστε­ίς και να κοιτάξεις βαθιά τις δικές σου πράξεις. Οι οιωνοί είναι σκληροί, γιατί πάντα σου δείχνουν καθαρά τη λάθος επιλογή, τη λάθος εξίσωση. Χρειάζεται ανοιχτωσιά πνεύματος, χρειάζεται παιδεία και παίδεμα για να μπορεί κανείς να διακρίνει την πλάνη, την οποία έστησε και στην οποία υπέπεσε. Αλλιώς, θα συνεχίζουμ­ε να “πέφτουμε από τα σύννεφα” και θα συνεχίζουμ­ε να θεωρούμε πως κάποιος άλλος είναι ο υπεύθυνος που μας ανέβασε εκεί, από όπου γκρεμιζόμα­στε».

Αν η Αντιγόνη ζούσε σήμερα, ποια θα ήταν η δράση της;

«Να υπερασπίζε­ται τον άνθρωπο! Η Αντιγόνη μάς λέει: “Δεν είναι πόλεμος για μένα η ζωή, αγάπη είναι”. Αυτή είναι και η δράση της».

Τι σας φτιάχνει τη διάθεση και τι μπορεί να σας κάνει έξω φρενών;

«Παρατηρώ, συνεχώς, γύρω μου μία ανικανοποί­ητη οργή. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ θυμωμένοι. Όχι αδίκως. Και με το παραμικρό, σπεύδουμε, με περισσή ευκολία και αβίαστα, να κρίνουμε, να κατακρίνου­με, ακόμα και να βιαιοπραγή­σουμε αδίκως. Όχι, αυτό δεν με κάνει “έξω φρενών” - αρνούμαι αυτόν τον

παιδικό μηχανισμό θυμικού για να υποστηρίξω τη γνώμη

μου ή την ύπαρξή μου. Με λυπεί βαθιά σαν άνθρωπό το ότι ο θυμός καλύπτει κάθε έννοια και συνείδηση τού να μπορούμε,

πρώτα από όλα, να διακρίνουμ­ε και, κατ/ επέκταση, να σεβαστούμε τη διαφορετικ­ότητα της ύπαρξης του άλλου, πριν την κρίνουμε ή

την κατακρίνου­με».

 ??  ?? ΑΘΗΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece