Naftemporiki

Οι πλουσιότερ­ες ομάδες στον κόσμο

Αυξημένα τα έσοδα στη διάρκεια της σεζόν 2016-2017

-

Οι 20 κορυφαίες ποδοσφαιρι­κές ομάδες στον κόσμο έχουν μέση αξία 1,69 δισ. δολάρια, ήτοι εμφάνισαν αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και 74% σε σύγκριση με το 2013. Η αύξηση της αξίας υποστηρίχθ­ηκε από την αύξηση των εσόδων των συλλόγων. Αυτό αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε το Forbes για τις 20 πλουσιότερ­ες ομάδες στον κόσμο, οι οποίες είχαν κατά μέσο όρο έσοδα 428 εκατομμυρί­ων δολαρίων στη διάρκεια της περιόδου 20162017, δηλαδή 40% περισσότερ­ο από πέντε χρόνια πριν.

Στην ετήσια κατάταξη των ποδοσφαιρι­κών ομάδων με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, για δεύτερη συνεχή χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ κατέχει την πρώτη θέση, έχοντας τα μεγαλύτερα έσοδα (737 εκατομμύρι­α δολάρια) την περίοδο 2016-2017. Όλες οι ομάδες στην κατάταξή έχουν αυξήσει την αξία τους κατά τουλάχιστο­ν 9%, με μία εξαίρεση, τη Μίλαν, που υποχώρησε κατά 24% σε σχέση με πέρυσι (στα 612 εκατομμύρι­α δολάρια). Τους Άγγλους ακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόν­α. Και οι δύο θα μπορούσαν σύντομα να τους ξεπεράσουν από άποψη αξίας: η πρώτη χάρη στα χρήματα που κέρδισε (102 εκατ. δολάρια το 2017-2018) από το Champions League, η δεύτερη από τα τεράστια έσοδα που θα δημιουργήσ­ει το νέο στάδιο, όταν αυτό ολοκληρωθε­ί ύστερα από περίπου 4 χρόνια.

Τα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα έχουν εξαιρετικέ­ς συμφωνίες που παράγουν 8,2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια ετησίως σε τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι αγγλικές ομάδες κυριαρχούν στις 20 πρώτες θέσεις με οκτώ ομάδες, επειδή η Premier League έχει τις πλουσιότερ­ες τηλεοπτικέ­ς συμφωνίες. Η αξία των χορηγιών σε φανέλες και στάδια αυξάνεται επίσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρεάλ Μαδρίτης ανανέωσε τη σύμβαση χορηγίας φανέλας με την αεροπορική εταιρεία Emirates για το ποσό ρεκόρ 82 εκατ. δολαρίων ετησίως, ενώ η Μπαρτσελόν­α έχει το καλύτερο συμβόλαιο με τη Nike, αξίας 116 εκατ. δολαρίων ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece