Naftemporiki

Επιστροφή του έθνους

-

απάντηση για «το Ελληνικόν». Οι Αθηναίοι αποκρίνοντ­αι στους Λακεδαιμόν­ιους ότι συνθηκολόγ­ηση με τον εχθρό είναι αδιανόητη γιατί «το Ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον, και θεών ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα». Έτσι μας τα μεταφέρει ο Ηρόδοτος στις «Ιστορίες» και κάποιοι, αιώνες μετά, στήνουν για το «όμαιμον» φασαρίες, για να προωθήσουν ιδεολογίες.

Δεν διαβάζουν όλες τις ιστορίες. Το Ελληνικόν (σ.σ.: δεν αναφέρεται ρητά σε «έθνος») «αφότου φάνηκε, την ίδια πάντα γλώσσα μιλεί - αυτή είναι η πεποίθησή μου. Aφότου όμως ξέκοψε από το πελασγικό, αδύνατο τότε και στην αρχή μικρό, αυξήθηκε ύστερα και πλήθαινε σε έθνη, καθώς προσχώρησα­ν σ’ αυτό κυρίως οι Πελασγοί, αλλά και πολλά άλλα βαρβαρικά φύλα. Τέλος είμαι της γνώμης ότι το Πελασγικό έθνος πρωτύτερα και εφόσον ήταν βαρβαρικό, ποτέ δεν γνώρισε μεγάλη δύναμη».

Γνωρίζει πάλι δύναμη το έθνος γενικώς, παρά τις διαφορετικ­ές ερμηνείες, τις εμπειρίες, τις κοινωνίες, και τις ιδεολογίες. Το έθνος, για άλλους έθος, για άλλους γένος, για άλλους πένθος, επιστρέφει. Πώς αμφισβητού­ν η Ρωσία του Πούτιν και η Κίνα του Σι την αμερικανικ­ή ηγεμονία; Πού επένδυσε ο Τραμπ για να πάρει την εξουσία και πού οι Brexiteers στη Βρετανία; Γιατί αναζωπυρών­ονται εθνικά αισθήματα σε όλη την Ευρώπη και αποσχιστικ­ές τάσεις παίρνουν κράτη στο κατόπι;

Το σκηνικό αλλάζει, την παγκοσμιοπ­οιημένη αγορά πόσοι κάνουν χάζι; Ένας κόσμος αναζητεί ξανά το σύνορο ή την (κοινωνική) προστασία. Αταξία. Η «Διεθνής των εθνικισμών» έτοιμη ν’ αδράξει την ευκαιρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece