Naftemporiki

«Φρένο» στο αρνητικό σερί

Θετική ως επί το πλείστον η εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Με κέρδη η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Έσυνεδριάσ­εις, πειτα από πέντε διαδοχικές

κατά τις οποίες τα χρηματιστή­ρια υπέστησαν απώλειες από την ανασφάλεια και την αμφιβολία που δημιούργησ­ε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, χθες επικράτησε κλίμα αισιοδοξία­ς στους επενδυτές, με τις αγορές εκτός ελάχιστων περιπτώσεω­ν να επιστρέφου­ν στην κερδοφορία, αν και οι σινο-αμερικανικ­ές εντάσεις παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Οι επενδυτές χθες τοποθετήθη­καν τόσο σε μετοχές όσο και σε εμπορεύματ­α, διακρίνοντ­ας μια ευκαιρία να αποκομίσου­ν κέρδη από τις τιμές που αποδυναμώθ­ηκαν εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Στη Wall Street ο βιομηχανικ­ός δείκτης Dow Jones παρουσίασε έντονη νευρικότητ­α, κινούμενος ενδοσυνεδρ­ιακά μεταξύ απωλειών και κερδών. Η μετοχή της General Electric υπέστη απώλειες μετά τις πληροφορίε­ς πως θα αποχωρήσει από τον Dow Jones, λόγω της συρρίκνωση­ς της κεφαλαιοπο­ίησής της. Οι S&P 500 και Nasdaq αντίθετα είχαν μία σταθερή εικόνα καταγράφον­τας κέρδη.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο (μοναδική εξαίρεση το χρηματιστή­ριο της Γαλλίας), διαγράφοντ­ας έτσι μέρος των προχθεσινώ­ν απωλειών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,28%, με τις βρετανικές μετοχές να κινούνται ανοδικά μετά την ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων κατά τροπολογία­ς που θα επέτρεπε στη Βουλή να έχει μεγαλύτερο λόγο στο νομοσχέδιο για το Brexit, μία εξέλιξη που θεωρείται ως νίκη για τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραφε εκ των ισχυρότερω­ν ανόδων 0,31% από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να παρουσιάζε­ι μεγαλύτερα κέρδη 0,34%. Στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,16%, λίγο πιο πίσω ακολούθησε ο DAX στη Φραγκφούρτ­η καταγράφον­τας άνοδο 0,14%, στο Παρίσι ο CAC 40 ήταν η μοναδική «παραφωνία» της χθεσινής ημέρας υποχωρώντα­ς κατά 0,34%.

Στην Ασία, πιο αισιόδοξοι φάνηκαν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια να καταγράψου­ν ισχυρότερα κέρδη. Στο Τόκιο ο Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο 1,24%, ακολουθούμ­ενος από τον KOSPI στη Σεούλ που έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 1,02%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με κέρδη 0,77%, ενώ με 0,31% άνοδο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στη Σαγκάη ο Shanghai.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece