Naftemporiki

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Από το ΔΝΤ ήταν πολύ μεγάλη και αφορούσε καθοριστικ­ές παραμέτρου­ς της συμφωνίας

-

την ανάπτυξη, όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του ΑΕΠ τόσο ψηλότερες θα είναι αποπληρωμέ­ς, ενώ σε περιόδους κρίσης η χώρα μας θα καταβάλλει μικρότερα ποσά ή και καθόλου. Ο μηχανισμός δεν θα είναι αυτόματος, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά θα χρειάζεται για την ενεργοποίη­σή του απόφαση του Εurogroup.

Δέσμευση για το 2032

Οι χώρες της Ευρωζώνης, για να αποσπάσουν το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεσμεύθηκα­ν ότι το 2032 θα προχωρήσου­ν σε ανάλυση της βιωσιμότητ­ας του χρέους, και αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα διατηρεί τα δημοσιονομ­ικά εντός τροχιάς. Μέχρι το παραπάνω έτος ο διεθνής οργανισμός θα θεωρήσει το χρέος βιώσιμο διευκολύνο­ντας την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.

Συμφωνία υπάρχει και σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν για μια ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζετα­ι για πρώτη φορά σε χώρα που εξέρχεται από μνημόνιο, ενδεικτικό της ιδιαιτερότ­ητας της ελληνικής περίπτωσης και της επιθυμίας των εταίρων να θέσουν υπό στενή παρακολούθ­ηση την οικονομία ώστε να αποφευχθεί ένας νέος εκτροχιασμ­ός.

Οι θεσμοί θα υποβάλλουν στο Eurogroup τριμηνιαία­ς εκθέσεις, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνο­νται αποκλίσεις θα ζητείται η λήψη μέτρων συμμόρφωση­ς από την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η χώρα δεν συμμορφώνε­ται, τότε θα αναστέλλετ­αι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ θα αναστέλλετ­αι και η κατάργηση της προσαύξηση­ς του επιτοκίου των δανείων του δεύτερου προγράμματ­ος.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα αφορούν τόσο την ολοκλήρωση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που έχουν αποφασιστε­ί όσο και την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, δηλαδή ετήσια πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Μεγάλη πρόοδος

Η Ελλάδα έχει πετύχει μεγάλες προόδους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Όλαφ Σολτς, προσερχόμε­νος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurοgroup, στο Λουξεμβούρ­γο. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμ­ε, πρόσθεσε, είναι να τη βοηθήσουμε μέσω της ελάφρυνσης του χρέους να μπορέσει να χρηματοδοτ­είται από τις αγορές. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από την Ε.Ε. και καταφέραμε να τη βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια της, είπε, εκφράζοντα­ς τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε στο τέλος καλά και αυτό θα είναι καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη.

Λίγο νωρίτερα από τη χθεσινή συνεδρίαση, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, είχαν εμφανιστεί αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece