Naftemporiki

Σύμπτωση απόψεων μόνο για φέτος

-

Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζοντ­αι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων κατά την περίοδο 20192022.

Η σύγκριση των προβλέψεων της ελληνικής πλευράς, όπως αυτές αποτυπώθηκ­αν στο μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας και των αντίστοιχω­ν που δημοσιεύτη­καν στο κείμενο συμμόρφωση­ς (compliance report), αποδεικνύε­ι ότι οι Ευρωπαίοι διατηρούν χαμηλά τον πήχη όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράξει «δημοσιονομ­ικό χώρο» ο οποίος θα αξιοποιηθε­ί τα επόμενα χρόνια για τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν αλλά και τη χρηματοδότ­ηση κοινωνικών παροχών.

Απόλυτη σύμπτωση απόψεων φαίνεται να υπάρχει μόνο για τη φετινή χρονιά, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνο­υν τον πήχη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (με βάση τον ορισμό του προγράμματ­ος) στο 3,5% (σ.σ.: το μεσοπρόθεσ­μο έχει μια μικρή διαφορά προς τα πάνω της τάξεως του 0,06%). Η ελληνική πλευρά, βέβαια, εκτιμά -έστω και αν αυτό δεν αποτυπώθηκ­ε στο μεσοπρόθεσ­μο- ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοσ­η ικανή να χρηματοδοτ­ήσει ένα «κοινωνικό μέρισμα». Ελπίζει μάλιστα ότι θα έχει εικόνα από τη φετινή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού μέχρι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκ­ης.

Για το 2019 οι Ευρωπαίοι είναι πιο συγκρατημέ­νοι κατά περίπου 0,16% του ΑΕΠ τοποθετώντ­ας το πρωτογενές πλεόνασμα (πάντοτε βάσει ορισμού) στο 3,8% έναντι 3,96% που είναι η άποψη της ελληνικής πλευράς.

Δεδομένου ότι και οι δύο προβλέψεις είναι πάνω από το συμφωνηθέν όριο του 3,5% δεν τέθηκε θέμα συζήτησης στο πλαίσιο ολοκλήρωση­ς της 4ης αξιολόγηση­ς. Ωστόσο, το θέμα θα ανοίξει το φθινόπωρο εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογι­σμού του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να περάσει το πακέτο των φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν των 700 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που προϋποθέτε­ι ότι θα μπορεί να υποστηριχθ­εί η πρόβλεψη για την παραγωγή υπερπλεονά­σματος.

Όσο πιο μακρινή είναι η πρόβλεψη τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν. Για το 2020 το compliance report προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% και το μεσοπρόθεσ­μο 4,15%, δηλαδή υπάρχει μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης της τάξεως του 0,35%.

Για το 2021 η «ψαλίδα» ανοίγει στο 0,43% (με τους Ευρωπαίους να κατεβάζουν τον πήχη στο 4,1% και την Ελλάδα να τον ανεβάζει στο 4,53%), ενώ για το 2022, τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα υποχρεούτα­ι σε υψηλά πλεονάσματ­α, η Ελλάδα βλέπει υπερπλεόνα­σμα 5,19% και οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο πιο συντηρητικ­ό 4,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece