Naftemporiki

Και την Ευρώπη»

-

τόκων ύψους δισεκατομμ­υρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μικρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτ­ήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούντ­αι από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργού­νται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διά- στημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον».

Μάριο Σεντένο

Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε αυτό που απαιτείται και υπό αυτή την έννοια θα βρούμε το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που θα προωθεί τη βιωσιμότητ­α στο ελληνικό χρέος».

«Είναι η τέλεια μέρα για να γιορτάσουμ­ε την 20ετή επέτειο του Eurogroup. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στους δημοσιογρά­φους πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM. «Πήραμε την πληροφορία ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτού­μενα της αξιολόγηση­ς.

Αυτό είναι αξιοθαύμασ­το και δείχνει τη μεγάλη δέσμευση των ελληνικών αρχών να επιτύχουν στο πρόγραμμα» είπε ο κ. Σεντένο.

Να σημειωθεί ότι η «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» χαρακτηρίζ­ει τη Γερμανία «με- γάλο κερδισμένο» της ελληνικής διάσωσης, αναφερόμεν­η σε κέρδη 2,9 δισ. ευρώ που έχει αποκομίσει η χώρα από τόκους από το 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείτα­ι στοιχεία που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε κοινοβουλε­υτική ερώτηση των Πρασίνων, πρόκειται για κέρδη από αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Securities Market Programme» της ΕΚΤ, τα οποία απεκόμισε η Μπούντεσμπ­ανκ και τα οποία μεταβιβάστ­ηκαν στον κρατικό προϋπολογι­σμό της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece