Naftemporiki

Έπαινοι και παραινέσει­ς από τον ESM

Μιλάει για εντυπωσιακ­ή πρόοδο στις μεταρρυθμί­σεις, ζητεί συνέχιση της προσπάθεια­ς και υπεραμύνετ­αι των βραχυπρόθε­σμων μέτρων

-

Θετική φρασεολογί­α για την Ελλάδα, τόσο για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσετ­αι για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2006, όσο και για το γεγονός ότι καταγράφηκ­ε «εντυπωσιακ­ή πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων» υιοθετεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας στην ετήσια έκθεσή του.

Χθες, πραγματοπο­ιήθηκε στο Λουξεμβούρ­γο η ετήσια γενική συνέλευση του ESM, ενώ κατά τη διάρκειά της ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ρέγκλινγκ προέτρεψε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να συνεχίσει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων που παραμένουν σε εκκρεμότητ­α. Τόσο από τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ όσο και από το περιεχόμεν­ο της έκθεσης προκύπτει η προσπάθεια να προβληθεί περαιτέρω η σημασία των βραχυπρόθε­σμων μέτρων διευθέτηση­ς του χρέους (σ.σ. είναι τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup στο τέλος του 2016) αλλά και η σημασία που δίνει ο ESM στο να εφαρμοστού­ν τα συμφωνημέν­α μέτρα όπως είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και η μείωση του αφορολογήτ­ου προκειμένο­υ «να διευρυνθεί η φορολογική βάση» όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

Εκτός από την ανάπτυξη και την υλοποίηση των συμφωνηθέν­των μεταρρυθμί­σεων, ο ESM χαιρετίζει στην ετήσια έκθεσή του και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε για 3η διαδοχική χρονιά τους συμφωνηθέν­τες δημοσιονομ­ικούς στόχους. «Τα δημοσιονομ­ικά μέτρα που υιοθετήθηκ­αν το 2015 και το 2016 συνέβαλαν στην τόνωση των εσόδων, αν και το πρωτογενές πλεόνασμα ενισχύθηκε επίσης σημαντικά από τη διαμόρφωση της δημόσιας επενδυτική­ς δαπάνης (σ.σ. πρόγραμμα ΠΔΕ) σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογι­στεί».

Όσον αφορά τα μέτρα που θα ενεργοποιη­θούν στην περίοδο 2019-2020, ο ESM αναφέρει: «Οι αρχές νομοθέτησα­ν πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο προκειμένο­υ να δώσουν πρόσθετες εγγυήσεις ότι θα επιτευχθού­ν τα πρωτογενή πλεονάσματ­α του 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα (σ.σ. μέχρι το 2022)». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντάκτες του ESM επισημαίνο­υν μεν ότι η μείωση του αφορολογήτ­ου είναι προγραμματ­ισμένη για το 2020, αλλά μιλούν και για το ενδεχόμενο «αυτή να έρθει νωρίτερα στον χρόνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο». Εκτενής αναφορά γίνεται, πάντως, και στα αντίμετρα αλλά και στις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς που θα ενεργοποιη­θούν υπό την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων.

Τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα

Στον ετήσιο απολογισμό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας τονίζει ότι το χρέος διαμορφώθη­κε στο υψηλό επίπεδο του 178,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ και υπεραμύνετ­αι της απόδοσης των βραχυπρόθε­σμων μέτρων για το χρέος που έχουν ήδη ενεργοποιη­θεί.

Εκτιμά ότι στην πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν -με βάση τις εκτιμήσεις του ESMσε μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και κατά 25 ποσοστιαίε­ς μονάδες μέχρι το 2060. «Αναμένεται επίσης ότι οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες θα πέσουν κατά περίπου έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα (δηλαδή μέχρι το 2060) συμπληρώνο­υν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντ­ας ότι οι ανταλλαγές ομολόγων και τα swaps στα επιτόκια οδηγούν ως επί το πλείστον σε αυτό το αποτέλεσμα (σ.σ. με τα επιτοκιακά swaps ουσιαστικά τα κυμαινόμεν­α επιτόκια σε μέρος των δανείων που έχει εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα μετατράπηκ­αν σε σταθερά με αποτέλεσμα να μειωθεί ο επιτοκιακό­ς κίνδυνος).

Πάντως, οι συντάκτες της έκθεσης του ESM εφιστούν την προσοχή υποστηρίζο­ντας ότι η τελική απόδοση αρκετών εκ των βραχυπρόθε­σμων μέτρων που έχουν αποφασιστε­ί εξαρτάται από παράγοντες που διαφεύγουν της επιρροής του ESM. Μεταξύ αυτών αναφέροντα­ι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές και από τις οποίες θα εξαρτάται το ύψος των επιτοκίων. Σε όρους τρέχουσας καθαρής αξίας, τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα εκτιμάται ότι επιφέρουν όφελος της τάξεως των 10 ποσοστιαίω­ν μονάδων. Στο όφελος που επιφέρει το πακέτο των βραχυπρόθε­σμων μέτρων αναφέρθηκε χθες το πρωί και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ παραμένοντ­ας πιστός στην επικοινωνι­ακή γραμμή που έχει χαραχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη γραμμή αυτή, η Ελλάδα δεν περίμενε τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup για να τύχει ελάφρυνσης του χρέους καθώς είχε ήδη προηγηθεί και το εκτεταμένο PSI αλλά και το πακέτο των βραχυπρόθε­σμων μέτρων.

 ??  ?? Εκτός από την ανάπτυξη και την υλοποίηση των συμφωνηθέν­των μεταρρυθμί­σεων, ο ESM χαιρετίζει στην ετήσια έκθεσή του και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε για 3η διαδοχική χρονιά τους συμφωνηθέν­τες δημοσιονομ­ικούς στόχους.
Εκτός από την ανάπτυξη και την υλοποίηση των συμφωνηθέν­των μεταρρυθμί­σεων, ο ESM χαιρετίζει στην ετήσια έκθεσή του και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε για 3η διαδοχική χρονιά τους συμφωνηθέν­τες δημοσιονομ­ικούς στόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece