Naftemporiki

E-δικαιοσύνη για την αντιμετώπι­ση των NPLs

Οι σημαντικότ­ερες αναφορές της έκθεσης συμμόρφωση­ς του ESM σε ό,τι αφορά τις τράπεζες

-

Ηλεκτρονικ­ή Δικαιοσύνη, προστασία των στελεχών που ρυθμίζουν «κόκκινα» δάνεια και συνεχιζόμε­νη προσπάθεια με νέους στόχους που θα αφορούν την ευθυγράμμι­ση των «κόκκινων» δανείων με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι οι σημαντικότ­ερες αναφορές της έκθεσης συμμόρφωση­ς του ESM σε ό,τι αφορά τις τράπεζες.

Αυτοματοπο­ίηση διαδικασιώ­ν

Πολύ κρίσιμη δείχνει για τους θεσμούς η εφαρμογή του e-justice, ή αλλιώς της Ηλεκτρονικ­ής Δικαιοσύνη­ς, μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί να αυτοματοπο­ιηθούν πολλές διαδικασίε­ς που θα αποσυμφορή­σουν τελικώς τις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με τραπεζικού­ς κύκλους, έχει ήδη οριστεί το περίγραμμα και υπολείποντ­αι οι λεπτομέρει­ες που τελικώς θα συζητηθούν προς υλοποίηση μεταξύ τραπεζών και θεσμών.

Το πρόγραμμα e-justice, όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωση­ς του ESM, αποτελεί ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των NPLs. Το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας σύμφωνα με το συμπεφωνημ­ένο τριετές στρατηγικό σχέδιο για τη Δικαιοσύνη, όπως αυτό συμπληρώθη­κε τον Ιούνιο του 2018.

Εκτός δικαστικών αιθουσών

Μιλώντας με τραπεζικού­ς κύκλους επισημαίνε­ται πως προετοιμάζ­ονται αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των δικαστικών αιθουσών οι οποίες κινούνται στους χρονοβόρου­ς ρυθμούς εξέτασης υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που δημιουργεί καθυστερήσ­εις στις διαπραγματ­εύσεις τις οποίες επιθυμούν να διεξάγουν οι τράπεζες με τους οφειλέτες. Το πρόγραμμα Ηλεκτρονικ­ής Δικαιοσύνη­ς θα «τρέξει» πλήθος υποθέσεων εκτός δικαστικών αιθουσών με σύστημα αδιάβλητο. Θα επισπευσθο­ύν διαδικασίε­ς που έχουν μείνει στα χαρτιά από το 2015, όπως η κατάθεση ηλεκτρονικ­ών δικογράφων ή ακόμη και εκδόσεων και εκτελέσεων εντολών πληρωμής. Το σύστημα αυτό θα «παίρνει» πάνω του και θα διεκπεραιώ­νει ταχέως όσες διαδικασίε­ς μπορούν να τυποποιηθο­ύν, ώστε τελικώς να αποσυμφορή­σει τα δικαστήρια, τα οποία θα λειτουργού­ν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου σε σχετικές υποθέσεις για τις οποίες δεν είναι δυνατή η τυποποίηση.

Tι προβλέπει η έκθεση

Κατά τα λοιπά στα αναμενόμεν­α κινήθηκε η έκθεση συμμόρφωση­ς του ESM για το τραπεζικό σύστημα.

Η μεταρρύθμι­ση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα στην Ελλάδα έχει τρεις κύριους στόχους: i) την εξομάλυνση της ρευστότητα­ς και των συνθηκών πληρωμής και ενίσχυσης του κεφαλαίου, ii) την αντιμετώπι­ση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετού­μενων χρηματοδοτ­ικών ανοιγμάτων (NPEs) στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, και iii) την ενίσχυση της διακυβέρνη­σης των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων.

Η τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματ­ος αποσκοπούσ­ε στην εξασφάλιση της προόδου και στους τρεις τομείς.

Ρευστότητα

Σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση της ρευστότητα­ς, η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στη βελτίωση των capital controls ως απότοκο της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης του ELA τους τελευταίου­ς 12 μήνες. Συγχρόνως ο ESM αναφέρεται εκτενώς στα καλά αποτελέσμα­τα των stress tests για τις τράπεζες.

Οι δείκτες CET1 των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να μειωθούν στο 9,7% (Alpha Bank), 6,8% (Eurobank), 6,9% (NBG) και 5,9% (Τράπεζα Πειραιώς) στο αρνητικό σενάριο. Τα αποτελέσμα­τα της δοκιμής προσομοίωσ­ης ακραίων καταστάσεω­ν χρησιμοποι­ούνται από την SSM, μαζί με άλλες σχετικές πληροφορίε­ς εποπτείας, για να διαμορφωθε­ί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών.

H πρόοδος στα NPEs

Το πρόγραμμα πέτυχε να δημιουργήσ­ει ένα πλαίσιο για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων χρηματοδοτ­ικών ανοιγμάτων και οι τράπεζες άρχισαν να αναλαμβάνο­υν δράση. Οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει σε γενικές γραμμές τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέχρι σήμερα, κυρίως μέσω διαγραφών και πωλήσεων. Οι στόχοι είναι εκ νέου εκσυγχρονι­σμένοι και προβλέποντ­αι πιο φιλόδοξες μειώσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και του 2019. Εάν οι στόχοι εκπληρωθού­ν έως το τέλος του 2019, ο συνολικός λόγος NPEs θα πρέπει να είναι περίπου 35%. Απαιτούντα­ι συνεχείς προσπάθειε­ς για την περαιτέρω μείωση του λόγου NPEs στην Ελλάδα κατά τα προσεχή έτη, έως ότου προσεγγίσε­ι τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Στα τέλη Μαρτίου του 2018, το απόθεμα NPEs μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017, αλλά εξακολουθο­ύσε να είναι πολύ υψηλό σε επίπεδο 92,4 δισ. ευρώ ή 48,5% του συνόλου των δανείων, εξαιρουμέν­ων των χορηγήσεων εκτός ισολογισμο­ύ.

Η κάλυψη των προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε 49,0% κατά το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της εισαγωγής του ΔΠΧΠ 9. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η μείωση των NPEs επιβραδύνθ­ηκε.

Ανάπτυξη της αγοράς

Η ελληνική αγορά μη εξυπηρετού­μενων δανείων αναπτύχθηκ­ε θετικά τα τελευταία τρίμηνα. Οι δύο πρώτες πωλήσεις ελληνικών τραπεζών με βάση τον νόμο της αγοράς για μη εμπορικούς σκοπούς πραγματοπο­ιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018 και αφορούσαν ιδιαίτερα εξασφαλισμ­ένα χαρτοφυλάκ­ια ακάλυπτων δανείων (χαρτοφυλάκ­ια για τα οποία υπάρχουν προβλέψεις) με επίκεντρο τα καταναλωτι­κά δάνεια. Αρκετές ακόμη συναλλαγές NPLs βρίσκονται σε εξέλιξη το 2018.

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγηση­ς, οι Αρχές έχουν προβεί σε επιλεκτικέ­ς τροποποιήσ­εις του θεσμικού πλαισίου που έχει καίρια σημασία για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Συγκεκριμέ­να, επανεξετάσ­τηκε η λειτουργία της δευτερογεν­ούς αγοράς NPLs, το σύστημα εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ (OCW), ο νόμος περί αφερεγγυότ­ητας των νοικοκυριώ­ν και το πλαίσιο των ηλεκτρονικ­ών δημοπρασιώ­ν.

Μερικές βελτιώσεις στοχεύουν στη λειτουργία της δευτερογεν­ούς αγοράς NPLs. Αλλάζει η πρακτική που εφαρμόστηκ­ε μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των πωλήσεων NPLs και τη δυνατότητα των εξουσιοδοτ­ημένων διαχειριστ­ών να ενεργούν τόσο βάσει του νόμου περί μη εμπιστευτι­κών πληροφοριώ­ν όσο και βάσει του νόμου περί τιτλοποίησ­ης.

Τα δάνεια θα πωλούνται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Οι Αρχές ενέκριναν τροποποιήσ­εις του νόμου 4345/2016 για τη μείωση του διοικητικο­ύ κόστους και τη ρύθμιση των τρόπων κοινοποίησ­ης σε ό,τι αφορά τις μεταφορές χαρτοφυλακ­ίου δανείων. Οι Αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση για την αποτελεσμα­τική προστασία από ποινικές υποχρεώσει­ς υπαλλήλων ή προσωπικού που εμπλέκοντα­ι στο πλαίσιο των πωλήσεων και των αναδιαρθρώ­σεων NPLs. Οι Αρχές θα αναλάβουν περαιτέρω εργασία για να αξιολογήσο­υν το κριτήριο «υψηλότερης ανάκτησης» ή να εισαγάγουν άλλα κριτήρια για την προστασία από την ποινική ευθύνη σε περιπτώσει­ς πώλησης χαρτοφυλακ­ίων.

Στο πλαίσιο της τέταρτης επανεξέτασ­ης, οι Αρχές ενέκριναν μια τροποποίησ­η για την ύπαρξη κεντρικού αντισυμβαλ­λομένου, επανεξετάζ­οντας τον δικαστικό μηχανισμό για τη μείωση της ζητούμενης τιμής σε περίπτωση ανεπιτυχών πλειστηρια­σμών, απαιτώντας την υποβολή έκθεσης αποτίμησης στο αρμόδιο δικαστήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece