Naftemporiki

Ποιες συναλλαγές θα ελέγχονται για «ξέπλυμα»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

ς ύποπτη για ξέπλυμα χρήΩματος

θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασια­κή, μη τακτικά επαναλαμβα­νόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Συγκεκριμέ­να, με το άρθρο 12 του νομοσχεδίο­υ, προστίθετα­ι στις περιπτώσει­ς συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζοντ­αι μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα κάθε περιστασια­κή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον στις περιπτώσει­ς εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσοντα­ι και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνου­ν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνου­ν τα 2.000 ευρώ και διενεργούν­ται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματο­ς είτε κατά την είσπραξη των κερδών.

Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικώ­ν επιδιώκει, εξάλλου, να δώσει πρόσθετες εξουσίες στην Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. Οι εξουσίες αφορούν την άμεση δέσμευση περιουσιακ­ών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή με χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας.

Επίσης, στο κατατεθέν σχέδιο νόμου προβλέπετα­ι ότι οι μεταβιβάσε­ις ανωνύμων μετοχών μη εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο εταιρειών θα γίνονται πλέον με συμβολαιογ­ραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογία­ς και όχι σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη μεταβίβαση κινητών πραγμάτων, όπως γίνονται με βάση την ισχύουσα αυτήν τη στιγμή νομοθεσία.

Οι περισσότερ­ες διατάξεις του υπό διαβούλευσ­η σχεδίου νόμου δεν διαφέρουν από τις ήδη ισχύουσες του ν. 3691/2008. Ωστόσο, στο νέο αυτό προτεινόμε­νο νομοθέτημα περιλαμβάν­ονται και ορισμένες σημαντικές αλλαγές.

Ειδικότερα:

1) Με το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου, διευρύνετα­ι το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ενεργοποίη­ση μέτρων δέουσας επιμέλειας από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υποχρεούντ­αι να παρακολουθ­ούν να ελέγχουν και να αναφέρουν στην αρμόδια Αρχή περιπτώσει­ς συναλλαγών υπόπτων για νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες.

2) Με τις διατάξεις του άρθρου 48 του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ, προβλέπετα­ι ότι ο επικεφαλής της μιας από τις τρεις αυτοτελείς Μονάδες της Αρχής για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνηση­ς Χρηματοοικ­ονομικών Συναλλαγών θα μπορεί «σε επείγουσες περιπτώσει­ς, όταν υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή με χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας», να «διατάσσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας ή την αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμέ­νης συναλλαγής, προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί η βασιμότητα της υπόνοιας το συντομότερ­ο δυνατόν και πάντως εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών». 3) Με το άρθρο 54 του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ τροποποιεί­ται η παράγραφος 5 του άρθρου 8β’ του κ.ν. 2190/1920 και προβλέπετα­ι ότι οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς αυτών θα μεταβιβάζο­νται με συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογία­ς. Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να διαβιβάζετ­αι εντός μηνός στην εταιρεία και να διατηρείτα­ι στο αρχείο της για τουλάχιστο­ν 5 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών ή των δικαιωμάτω­ν αγοράς αυτών.

4) Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίο­υ, προστίθετα­ι στα βασικά αδικήματα που νοούνται ως «εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες» συνδεόμενε­ς με «ξέπλυμα χρήματος» και η «εμπορία επιρροής» καθώς και «η δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece