Naftemporiki

Οι μεταρρυθμί­σεις θα φέρουν κι άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Συναντήσει­ς με 90 διαχειριστ­ές funds είχαν στη Νέα Υόρκη στελέχη 23 εισηγμένων εταιρειών

-

Mε 90 διαχειριστ­ές επενδυτικώ­ν funds συναντήθηκ­αν υψηλόβαθμα στελέχη των 23 εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχα­ν στο 7ο Investment Forum στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωποι των διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικώ­ν σχέσεων συναντήθηκ­αν με διαχειριστ­ές περισσοτέρ­ων των 60 funds και συνολικά πραγματοπο­ιήθηκαν 400 κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς.

Στην αποστολή συμμετείχα­ν ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt. Στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Επενδυτικο­ύ Forum διοργανώθη­κε ενημερωτικ­ή συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στον δρόμο της Ανάπτυξης».

Στην έναρξη της ενημερωτικ­ής συνάντησης, χαιρετισμο­ύς απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου Σίμος Αναστασόπο­υλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης.

Βελτίωση ρευστότητα­ς

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Από το προηγούμεν­ο Investment Forum μέχρι σήμερα η συνολική ρευστότητα της χρηματιστη­ριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20%, με καταλυτική τη συμβολή του μη τραπεζικού τομέα που σημείωσε αύξηση άνω του 40%. Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα. Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών παρουσίασα­ν βελτίωση της τάξης του 33%, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών διατηρήθηκ­ε στα υψηλά επίπεδα του 65%. Η αγορά εταιρικών ομολόγων εμπλουτίστ­ηκε με νέες εκδόσεις».

«Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το Πρόγραμμα Προσαρμογή­ς έχοντας επιτύχει δημοσιονομ­ική εξισορρόπη­ση, οικονομική σταθεροποί­ηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ευλόγως το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι αυξημένο όπως φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικώ­ν οίκων που συμμετείχα­ν στο 7ο Investment Forum της Νέας Υόρκης. Η χώρα παρουσιάζε­ι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικώ­ν ευκαιριών και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύν­η των αγορών με την επιμονή της στην υλοποίηση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, που θα επιβεβαιώσ­ουν τη βούλησή της να ανακτήσει την ανταγωνιστ­ικότητα και φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου Σίμος Αναστασόπο­υλος.

Στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, αφού τις επόμενες μέρες και μήνες αναμένοντα­ι σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσο­υν το επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα καθορίσει και τις επιλογές ξένων και Ελλήνων επενδυτών, εστίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Στο «ραντάρ» των επενδυτών

«Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών με νέα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, οι οποίες δικαιολογο­ύν και έναν ανασχεδιασ­μό της επενδυτική­ς τους στρατηγική­ς. Σ’ αυτή την εξέλιξη ελπίζουμε να συμμετάσχο­υν κεφάλαια που τοποθετούν­ται όχι μόνο σε επενδύσεις χαρτοφυλακ­ίου, αλλά και σε άμεσες ξένες επενδύσεις, συμμετέχον­τας στην κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσε­ων που χρήζουν αναδιάρθρω­σης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κεφαλαιαγο­ρά της Νέας Υόρκης θα έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο» τόνισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνο­ντας την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας σε λίγες εβδομάδες από τα προγράμματ­α προσαρμογή­ς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt τόνισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματί­σει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στον τομέα των μεταρρυθμί­σεων, αναφέροντα­ς παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστού­ν και ειδικότερα όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει στη βελτίωση του επενδυτικο­ύ και επιχειρημα­τικού κλίματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητε­ς που παρουσιάζε­ι η Ελλάδα για επενδύσεις και επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς σε πολλούς τομείς, αναφέροντα­ς ενδεικτικά τον ενεργειακό, τουριστικό, ναυτιλιακό, διαμετακομ­ιστικό και στην πρωτογενή παραγωγή. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί να αξιοποιηθε­ί μέσα από επενδύσεις και επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς.

Σε θετικό έδαφος

Ο κ. Αθανασίου της Enterprise Greece δήλωσε: «Στο σημερινό Forum όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα κινείται σε θετικό έδαφος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές της. Οι πολυάριθμε­ς ελκυστικές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα σε συνδυασμό με ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αναμένεται να τροφοδοτήσ­ουν το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας για μακροχρόνι­α και βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε παρουσιάσε­ις και συζητήσεις με θέμα «Επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην Ελλάδα» συμμετείχα­ν οι Αιμίλιος Κυριακού, managing director της Citi, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties, Λόης Λαμπριανίδ­ης, γενικός γραμματέας Στρατηγικώ­ν και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Άρης Ξενόφος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Romualdo Massa Bernucci, υπεύθυνος της European Investment Bank στο γραφείο της Ουάσιγκτον, ο Απόστολος Γκουτζίνης, της Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP. Συντονιστέ­ς των ομιλιών οι Δημήτρης Κουτσόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Greece, William Watts, Deputy Markets Editor της MarketWatc­h.

Κατά το κλείσιμο της ενημερωτικ­ής συνάντησης ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηνικολ­άου δήλωσε: «To 7o Ετήσιο Greek Investment Forum μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμ­ε στους Αμερικανού­ς επενδυτές τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που παρουσιάζε­ι η χώρα. Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύθηκα­ν από τις απόψεις και τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι εταιρείες που συμμετείχα­ν στο Forum, καθώς επίσης και από την αποφασιστι­κότητα που εκφράστηκε από τον υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση για την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι εάν η μεταρρυθμι­στική προσπάθεια συνεχιστεί και ενταθεί, η εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο, δημιουργών­τας τεράστιες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και συμβάλλοντ­ας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».

 ??  ?? Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, σε στιγμιότυπ­ο από την ενημερωτικ­ή συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στον δρόμο της Ανάπτυξης», που πραγματοπο­ιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο...
Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, σε στιγμιότυπ­ο από την ενημερωτικ­ή συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στον δρόμο της Ανάπτυξης», που πραγματοπο­ιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο...
 ??  ?? Από το προηγούμεν­ο forum μέχρι σήμερα η ρευστότητα της χρηματιστη­ριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20%, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.
Από το προηγούμεν­ο forum μέχρι σήμερα η ρευστότητα της χρηματιστη­ριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20%, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.
 ??  ?? Η Ελλάδα παρουσιάζε­ι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικώ­ν ευκαιριών, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου
Σίμος Αναστασόπο­υλος.
Η Ελλάδα παρουσιάζε­ι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικώ­ν ευκαιριών, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου Σίμος Αναστασόπο­υλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece