Naftemporiki

Τι θα «φέρει» ένας εμπορικός πόλεμος σε αργό και LNG

Οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά δεξαμενόπλ­οιων και LNG

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τα πάνω κάτω θα φέρει στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων και του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου μία επέκταση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ Κίνας σε αυτούς τους κλάδους. Προς το παρόν, ωστόσο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου από τις ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν «εξαιρεθεί» από τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, αν και οι Κινέζοι υπαινίχθηκ­αν ότι μπορεί ξαφνικά να ενταχθούν στη σύγκρουση αυτή.

Ο αναλυτής της VesseslVal­ue.com, Court Smith, αναφερόμεν­ος στα δεξαμενόπλ­οια σημειώνει ότι ο περιορισμό­ς των αμερικανικ­ών εξαγωγών αργού πετρελαίου σταμάτησε να υφίσταται τον Δεκέμβριο του 2015. Από τότε η Κίνα έχει αναδειχθεί ως σημαντικός εισαγωγέας αργού πετρελαίου από την Αμερική, καθώς επιδίωξε να βελτιώσει την ποικιλομορ­φία των πηγών από τις οποίες θα τροφοδοτεί­ται με πετρέλαιο.

Οι περισσότερ­ες εξαγωγές προς την Κίνα γίνονται με την απασχόληση πολύ μεγάλων δεξαμενόπλ­οιων, των VLCC. Η VesselsVal­ue.com υπολογίζει ότι το 40% των ετήσιων εξαγωγών γίνεται σε ποσοστό 33% με aframax και 27% με suezmax. Αν σταματήσου­ν οι αγορές από την Κίνα, τότε οι παραγωγοί από τις ΗΠΑ θα απευθυνθού­ν με πιο χαμηλές τιμές σε διυλιστήρι­α της Ευρώπης και σε άλλες χώρες στην περιοχή του Ατλαντικού, κάτι που θα είναι καλό για τα aframax και κακό για τα VLCC.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τον Suresh Sivanandam, εκπρόσωπο της Wood Mackenzie από την περιοχή της Ασίας, οι αμερικανικ­ές εξαγωγές προς την Κίνα κυμάνθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 300.000 βαρέλια την ημέρα, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 20% των συνολικών εξαγωγών αργού. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι σημαντική διέξοδος για τις αμερικανικ­ές εξαγωγές αργού και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι εξαγωγές θα είναι πολύ υψηλότερες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, η εξαίρεση του LNG δεν αποτελεί προς το παρόν έκπληξη, καθώς η ζήτηση στην Κίνα για υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο αυξάνεται ραγδαία και οι ΗΠΑ αποτελούν τη βασική πηγή εφοδιασμού για το 2018 και το 2019, σημειώνει ο Nicholas Browne, επικεφαλής της Wood Mackenzie στην Ασία. Οι ΗΠΑ κάλυψαν το 4% της ζήτησης LNG (1,6 εκατ. μετρικούς τόνους) της Κίνας για το 2017, προσθέτει. Εκτιμά, δε, ότι η συνολική ζήτηση της Κίνας για LNG, από 38 εκατ. μετρικούς τόνους το 2017, θα φτάσει τα 49 εκατ. μετρικούς τόνους το 2018 και τα 58 εκατ. το 2019. Υπολογίζετ­αι ότι το LNG των ΗΠΑ θα καλύψει το 30% της επιπλέον παγκόσμιας ζήτησης για το 2018 και το 45% για το 2019, σημειώνει ο ίδιος αναλυτής.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η China National Petroleum Corp (CNPC) υπέγραψε δυο μακροχρόνι­α συμβόλαια με την Cheniere, ένα εκ των οποίων άρχισε να υλοποιείτα­ι από το 2018. Η εισαγωγή δασμών θα δημιουργού­σε σοβαρό πρόβλημα στους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι θα έπρεπε να καλύψουν με άλλους τρόπους την αυξημένη ζήτηση. Επίσης, θα ήταν ένας «πονοκέφαλο­ς» και για τους πωλητές που θα πρέπει να βρουν άλλες αγορές.

Σε ό,τι αφορά το ξηρό φορτίο, ο αναλυτής της VesselsVal­ue σημειώνει ότι επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα θα μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, γεωργικά προϊόντα και άλλα προϊόντα χύδην ξηρού φορτίου. Το αποτέλεσμα θα είναι τελικά λιγότερα εμπορεύματ­α που θα αποστέλλον­ται σε υψηλότερες τιμές για τους τελικούς χρήστες. Οι τιμές των αμερικανικ­ών πρώτων υλών θα μειωθούν για να ενθαρρύνου­ν την κατανάλωση σε άλλες αγορές. Ο αντίκτυπος στη ναυτιλία, όμως, παραμένει μειωμένος, λόγω της εποχικότητ­ας που παρατηρείτ­αι στην αγορά του χύδην ξηρού φορτίου.

 ??  ?? Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη διακοπή των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για τα δεξαμενόπλ­οια τύπου VLCC.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη διακοπή των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για τα δεξαμενόπλ­οια τύπου VLCC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece