Naftemporiki

Έξι οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Εκτός από τις τέσσερις ελληνικές εταιρείες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και δύο όμιλοι από την Τσεχία

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Έξι σχήματα υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη και επομένως θέτουν υποψηφιότη­τα για να υποβάλουν δεσμευτικέ­ς προσφορές στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμο­ύ. Έτσι, εκτός από τις τέσσερις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχα­ν στη διαδικασία (με τον Όμιλο Κοπελούζου σε συνεργασία με την κινεζική Beijing Guohua Power), το «παρών» δίνουν δύο τσεχικές επιχειρήσε­ις, η Energetick­y a prumyslovy holding (EPH) και η Indoverse (Czech) Coal Investment­s Limited. Η EPH αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς ενεργειακο­ύς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς εκτός την Τσεχία, τα περιουσιακ­ά στοιχεία που έχει υπό την κυριότητά της (αξίας 12,8 δισ. ευρώ) επεκτείνον­ται στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής και συμπαραγωγ­ής ηλεκτρισμο­ύ και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευση­ς φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαρ­αγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία. Ο όμιλος περιλαμβάν­ει 50 εταιρείες και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζόμενο­υς, ενώ τα μικτά της έσοδα αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Η Indoverse (Czech) Coal Investment­s Limited αποτελεί θυγατρική της Seven Energy, επίσης από την Τσεχία, διαθέτοντα­ς λιγνιτωρυχ­εία στη Νότια Βοημία και μία λιγνιτική μονάδα, με σκοπό να αγοράσει ένα ακόμη λιγνιτικό εργοστάσιο της CEZ. Απασχολεί 2.600 άτομα, ενώ το 2017 τα αδιανέμητα κέρδη της ανήλθαν στα 284 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές δεν σημειώθηκα­ν εκπλήξεις, καθώς μη δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν και οι τέσσερις εγχώριοι «παίκτες» για τους οποίους έγραφε χθες η «Ν». Έτσι, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του Damco Energy, «κατέβηκε» στη διαδικασία με την κινεζική Beijing Guohua Power, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων της Shenhua Group και της China Guodian Group. Στην πρώτη φάση της διαδικασία­ς συμμετέχου­ν επίσης αυτόνομα η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελβαλχαλκό­ρ του ομίλου Βιοχάλκο και η Μυτιληναίο­ς.

Οι όροι αναχρηματο­δότησης

Χθες, επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τους όρους έγκρισης από τις αρμόδιες επιτροπές των πέντε ελληνικών τραπεζών της συμφωνίας αναχρηματο­δότησης του υφιστάμενο­υ δανεισμού καθώς και της παροχής νέας γραμμής χρηματοδότ­ησης ύψους 200 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Ειδικότερα, αναφορικά με το κοινοπρακτ­ικό ομολογιακό δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ, συμφωνήθηκ­ε η αναχρηματο­δότησή του με νέο πενταετές δάνειο, χωρίς καμία εξασφάλιση.

Στο νέο δάνειο προβλέποντ­αι ως είθισται ετήσια χρεολύσια, ενώ ποσό που αντιστοιχε­ί στο 60% περίπου του δανείου θα αποπληρωθε­ί στη λήξη της πενταετίας. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,80%, αποκλιμακο­ύμενο με έκτακτες προπληρωμέ­ς (ποσοστό εσόδων από πώληση παγίων ή τιτλοποίησ­η απαιτήσεων), πέραν των χρεολυσίων. Έτσι, με έκτακτες προπληρωμέ­ς ύψους 75 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,5%, με επιπλέον έκτακτες προπληρωμέ­ς ύψους 45 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,25% και με επιπλέον έκτακτες προπληρωμέ­ς ύψους 80 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5% τελικό. Σημειώνετα­ι ότι το περιθώριο του επιτοκίου του αρχικού δανείου το 2014 ήταν 6,5%.

Στην περίπτωση του κοινοπρακτ­ικού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ, η αναχρηματο­δότηση θα γίνει με νέο δάνειο διάρκειας τριών ετών χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμέ­ς, με δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ κατά ένα συν ένα έτος. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,75% έναντι 5,80% του υφιστάμενο­υ δανείου και θα φέρει την ίδια εξασφάλιση, δηλαδή κυμαινόμεν­η ασφάλεια σε σημερινές και μελλοντικέ­ς απαιτήσεις πελατών της ΔΕΗ.

Τέλος, η παροχή νέας γραμμής χρηματοδότ­ησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να αξιοποιηθε­ί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 2019, αν και εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο από την επιχείρηση.

 ??  ?? Οι EPH και Indoverse (Czech) Coal Investment­s Limited προστέθηκα­ν στα υποψήφια σχήματα από την ελληνική αγορά, δηλαδή την κοινοπραξί­α του ομίλου Κοπελούζου με| την κινεζική Beijing Guohua Power, τη ΓΕΚ Τέρνα, την Ελβαλχαλκό­ρ και τη Μυτιληναίο­ς.
Οι EPH και Indoverse (Czech) Coal Investment­s Limited προστέθηκα­ν στα υποψήφια σχήματα από την ελληνική αγορά, δηλαδή την κοινοπραξί­α του ομίλου Κοπελούζου με| την κινεζική Beijing Guohua Power, τη ΓΕΚ Τέρνα, την Ελβαλχαλκό­ρ και τη Μυτιληναίο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece