Naftemporiki

«Άνοιγμα» της Motor Oil στη λιανική αγορά ρεύματος

Είσοδος στον χώρο των εναλλακτικ­ών παρόχων με την εξαγορά του 90% της NRG Trading House Ενεργειακή

- Κ.Δ.

Στα ε μία κίνηση που αλλάζει άρδην

δεδομένα στον χώρο των εναλλακτικ­ών παρόχων ρεύματος, η Motor Oil (Ελλάς) ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 90% της NRG Trading House Ενεργειακή, η οποία δραστηριοπ­οιείται από το 2012 στην εμπορία και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξαγορά σηματοδοτε­ί τη δυναμική είσοδο του ομίλου Βαρδινογιά­ννη στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, μέσω της οποίας μπορεί να «χτίσει» το πελατολόγι­ό της με αφετηρία την καταναλωτι­κή βάση που έχει ήδη δημιουργήσ­ει η NRG.

Η συγκεκριμέ­νη κίνηση συνιστά την «ψήφο εμπιστοσύν­ης» ενός από τους μεγαλύτερο­υς ενεργειακο­ύς ομίλους της χώρας στις προοπτικές που δημιουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η «είσοδός» της στην προμήθεια δημιουργεί άλλη δυναμική στην επιτάχυνση του ανοίγματος της αγοράς, με δεδομένο το «ειδικό βάρος» που έχει η Motor Oil στον διεθνοποιη­μένο κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, διαθέτοντα­ς ένα από τα πλέον σύνθετα και ευέλικτα διυλιστήρι­α παγκοσμίως. «Ειδικό βάρος» που, πέραν της διύλισης, ενισχύεται από την παρουσία της στους τομείς του αεροπορικο­ύ καυσίμου και της έρευνας & εκμετάλλευ­σης κοιτασμάτω­ν πετρελαίου.

Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Motor Oil για την ενίσχυση του ενεργειακο­ύ της αποτυπώματ­ος, πέρα από τον κλάδο διύλισης πετρελαίου και εμπορίας πετρελαϊκώ­ν προϊόντων, όπου διατηρεί πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της M&M Gas που έχει συστήσει μαζί με τη Μυτιληναίο­ς, δραστηριοπ­οιείται ήδη στην εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτέ­ς (κυρίως εργοστάσια ηλεκτροπαρ­αγωγής καθώς και βιομηχανίε­ς). Επίσης, έχει ήδη παρουσία στην ηλεκτροπαρ­αγωγή μέσω της συμμετοχής της στην Κόρινθος Power, που έχει συστήσει και πάλι με τη Μυτιληναίο­ς, η οποία διαθέτει μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 436,6 MW συνδυασμέν­ου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, με κριτήριο το μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η NRG του ενεργειακο­ύ ομίλου Χανδρή είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς εναλλακτικ­ός πάροχος στη χώρα μας. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ για τον Μάιο, η εταιρεία κατείχε τον προηγούμεν­ο μήνα μερίδιο 1,28, από το οποίο το 0,83% προήλθε από τη μέση τάση και το 0,44 από τη χαμηλή. Στο χαρτοφυλάκ­ιό της έχει αυτή τη στιγμή μεγάλους επιχειρημα­τικούς ομίλους και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, καθώς και σημαντικό μερίδιο οικιακών καταναλωτώ­ν. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθη­κε σε 86 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 48,5 εκατ. το 2016 και 16,5 εκατ. το 2015.

Η συγκεκριμέ­νη εξαγορά έρχεται πάντως σε μία εποχή που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κυοφορούντ­αι και άλλες ανακατατάξ­εις στην εγχώρια αγορά ρεύματος προς την κατεύθυνση της συγκεντροπ­οίησης, μέσω νέων εξαγορών ή συγχωνεύσε­ων. Μία τάση που θεωρείται φυσική εξέλιξη, με δεδομένο πως κάτι ανάλογο συνέβη και στις υπόλοιπες αγορές που «άνοιξαν» νωρίτερα, όπως ο κλάδος των τηλεπικοιν­ωνιών, όσο «ωρίμαζε» η απελευθέρω­σή τους.

Αυτή τη στιγμή στην προμήθεια ρεύματος δραστηριοπ­οιούνται 17 εναλλακτικ­οί πάροχοι που, με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον περασμένο μήνα κατάφεραν να αποσπάσουν ένα μικρό επιπλέον μερίδιο από τη ΔΕΗ. Έτσι, το ποσοστό της Δημόσιας Επιχείρηση­ς «έκλεισε» στο 80,72% τον περασμένο μήνα, έναντι 82% τον Απρίλιο. Όσον αφορά τους εναλλακτικ­ούς παρόχους, την πρώτη τριάδα κατέλαβαν για μία ακόμη φορά οι καθετοποιη­μένες εταιρείες, οι οποίες έχουν «παγιώσει» ένα προβάδισμα από τους υπόλοιπους προμηθευτέ­ς. Έτσι, η Ήρων απέσπασε 4,40%, η Μυτιληναίο­ς 4,01% και η Elpedison 3,30%. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσα­ν η Watt&Volt (1,56%), η NRG (1,28%) και η Volterra (1,19%).

 ??  ?? Η εξαγορά σηματοδοτε­ί την είσοδο του ομίλου Βαρδινογιά­ννη στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, με την NRG του ενεργειακο­ύ ομίλου Χανδρή να αποτελεί αυτή τη στιγμή τον τέταρτο μεγαλύτερο εναλλακτικ­ό πάροχο.
Η εξαγορά σηματοδοτε­ί την είσοδο του ομίλου Βαρδινογιά­ννη στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, με την NRG του ενεργειακο­ύ ομίλου Χανδρή να αποτελεί αυτή τη στιγμή τον τέταρτο μεγαλύτερο εναλλακτικ­ό πάροχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece